Dansk-grønlandsk uenighed om arktis

Danmark og Grønland er på kollisionskurs i den tilspidsede internationale kamp om retten til Nordpolen. Det fremgår af en ny bog af DR2-journalisten Martin Breum.
Skrevet af Karsten Sommer
28. februar 2011 06:13

Den dansk-grønlandske strid drejer sig om, hvad der skal ske med Nordpolen, hvis Danmark ender med at vinde den diplomatiske strid om retten til området.

- De grønlandske politikere vil nemlig ikke nødvendigvis gå med til, at Nordpolen skal høre med til Rigsfællesskabet, skriver Martin Breum, der har interviewet formanden for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist.

Kuupik Kleist foretrækker, at Nordpolen får samme status som Sydpolen - altså som en slags fredet ingenmandsland.

- Det ville være fint, hvis man kunne nå til enighed om, at det er menneskehedens Nordpol. Den måtte også gerne være fredet for visse former for aktiviteter, blandt andet militær. Nordpolen er jo stort set det sidste ubesatte sted i verden, siger Kuupik Kleist i bogen.

Dette ønske står ifølge Martin Breums bog i skærende kontrast til den danske regerings bestræbelser. Regeringen sigter nemlig i al ubemærkethed »målrettet på at gøre Nordpolen dansk«, skriver forfatteren.

Men hverken Canada, Danmark eller Rusland vil i sidste ende vinde. Det vurderer den canadiske Arktis-ekspert Michael Byers:

- Vandet og havisen kan ingen stat eje, Danmarks, Canadas og Ruslands kamp om Nordpolen handler snarere om nationalistisk stolthed og indenrigspolitik, siger Michael Byers i bogen "Når Isen Forsvinder".