Dansk-grønlandsk kulturarv stjålet

Det er lykkes tyve at slippe væk med et mange kilo tungt trankogekar fra Det Arktiske Hus i København. Og dermed kan et stykke kulturhistorie være gået tabt.
Skrevet af Martine Lind Krebs
23. april 2013 10:23

Det er det ene af to kobber trankogekar fra KGH, der er blevet stjålet. Karrrene stod med jord og blomster i gården bag Arktisk Hus. Det var beboerne på en husbåd i kanalen, der meldte tyveriet til politiet, som skete natten til fredag.

- Jeg dukkede op i Strandgade cirka 8.30 fredag morgen, og der ser jeg min kollega fra biblioteket, Vibeke, stå sammen med politiet ude i gården, hvor der var spredt jord ud over hele gårdarealet. Der lå et trankogekar med bunden i vejret, og det hele så forholdsvist kaotisk ud, fortæller direktøren for Arktisk Institut Bent Nielsen. Han formoder, at tyvene også har villet stjæle det andet, men at det har været for tungt.

Chancen for at finde det forsvundne kar er nok desværre meget lille.

- Vores formodning er, at tyvene skyndsomt får det til udlandet eller til en omsmelter i Danmark, der kan omsmelte det til kobber, som jo er i høj kurs, siger Bent Nielsen.

Politiet har meddelt Arktisk Institut, at sagen henlægges på grund af manglende ressourcer. Men det er man fra instituttet side ikke tilfredse med:

- Jeg vil kontakte politiet igen og gøre dem opmærksom på, at der er tale om kulturarv af en ikke ringe værdi. Det kan godt være, det ikke er Holger Danske, men jeg har talt med en historiker og to folk fra Nationalmuseet, som understreger, at det er en arv fra en helt særlig kultur, som der ikke er så mange andre dokumentationer fra, siger Bent Nielsen.

Det sidste trankogekar er nu i Bygningsstyrelses varetægt, indtil Arktisk Institut finder en måde at sikre det mod tyveri. Der står trankogekar af samme slags i Grønland, men de to trankogekar ved Arktisk Institut var de sidste af sin slags i Danmark

Arktisk Institut opfordrer indtrængende til, at folk der har set eller hørt noget henvender sig til Københavns politi eller til Arktisk Institut.