Dansk forsker knækker indlandsisens hemmelighed

I denne sommer har der været store begivenheder, der relaterer til indlandsisen. De store oversvømmelser i Kangerlussuaq og det 125 km2 store stykke is, der knækkede af Petermann gletsjeren i Nordvestgrønland, er de mest klare eksempler. Ifølge en dansk forsker er der grund til at tage tingene alvorligt, men ikke grund til at gå i panik.
Foto © : Niels J. Korsgaard
Skrevet af Peter Troelsen
03. august 2012 09:23

Det er satelitdata, der ligger til grund for al forskning i det arktiske område, men disse data er kun tilgængelige fra omkring år 2000. Den danske forsker Kurt Kjær fik en god ide om at inddrage flyfotos fra 80´erne i forskningen, og det har betydet, at han som den første har fundet frem til indlandsisens hemmelighed.

-Der er to grunde til at indlandsisens masse bliver mindre og mindre. Den første er isbjergenes afbrækning fra gletsjerne, og den anden er de højere temperaturer, Grønland oplever i disse år. Vores nye forskning viser, at afbrækningen af isbjerge sker i perioder. Der var et stort tab af masse fra 1985 til 1993. Så var der en meget stille periode på den front fra 1993 frem til 2005, og så var der igen en femårig periode, hvor der kom flere store isbjerge end vanligt. På den måde har vi fundet ud af at udtyndingen af isen foregår i perioder, fortæller lektor Kurt Kjær fra Københavns Universitet.

Succesen med at kombinere moderne satelitdata med fotos fra tidligere tider har giver Kurt Kjær og hans kolleger blod på tanden, og den måde at kortlægge indlandsisens gøren og laden på vil fortsætte i de kommende år.

-Først fik vi udvidet vores tidshorisont fra 12 år til 27 år, men det stopper ikke her. Vi har i omegnen af 160.000 flyfotos af hele Grønland helt tilbage fra 1932, og dem vil vi i de kommende år prøve at få inddraget i vores forskning. På den måde kan vi udvide vores tidshorisont til et 80-årigt perspektiv. Vi håber at få bekræftet vores nye viden via de gamle fotos. Denne måde at kortlægge indlandsisens færden giver i hvert fald vores forskning et helt nyt perspektiv, fastslår Kurt Kjær, der i øjeblikket er i Grønland i forbindelse med sit forskerarbejde på KU.