Dansk forsker angrebet af isbjørn

En dansk arkæolog blev lørdag overfaldet af en isbjørn i det nordøstlige Grønland.
04. august 2010 06:17

Jens Fog Jensen blev bidt af bjørnen flere steder på kroppen, inden hans kollega, forskningsprofessor Bjarne Grønnow, fik skudt og dræbt bjørnen.

- Det gik så stærkt, så jeg nåede ikke at tænke ret meget. Men det er klart, at bagefter er man da lidt chokeret, siger Jens Fog Jensen.

Han har blå mærker og huller fra bjørnens hjørnetænder, og et enkelt sted på låret mangler noget af huden. Han er nu hjemme i Danmark, hvor han skal komme sig ovenpå isbjørneangrebet.

Jens Fog Jensen er ansat på Nationalmuseet og var taget til Grønland i forbindelse med et historisk-arkæologisk forskningsprojekt, der undersøger tyske vejrstationer i Grønland fra Anden Verdenskrig.

Arkæologerne havde slået lejr ved Siriuspatruljens hovedkvarter Daneborg, mens de ventede på at blive fløjet det sidste stykke op til det område, de skulle undersøge. Forskerne besluttede sig for at tage ud til en forladt inuit-boplads for at prøvekøre deres meget præcise gps-måleudstyr.

På et tidspunkt var Bjarne Grønnow i gang med at måle, mens Jens Fog Jensen sad i det kuperede terræn og tog noter.

- Pludselig hørte jeg Bjarne råbe "BJØRN". Han pegede til højre for mig, og jeg så straks isbjørnen. Den var ikke mere end 15 meter væk fra mig. Den havde vinden i ryggen, så jeg tror ikke, den havde opdaget mig, fortæller Jens Fog Jensen.

Han rejser sig straks op og råber højt i håb om, at det kan skræmme isbjørnen væk.

- Men det skræmmer den ikke. I stedet begynder den at løbe hen mod mig, og jeg er klar over, at den ville gå til angreb, fortæller Jens Fog Jensen.

- Jeg lå på ryggen og havde bjørnen ovenpå mig. Den bed mig i lårene og armene. Og så kom min kollega til og skød den, fortæller Jens Fog Jensen.

Bjarne Grønnow rammer bjørnen i panden på cirka 10 meters afstand og skyder den efterfølgende også i halsen. Den er dræbt på stedet. Der var tale om en unge på cirka 2 år.

- Det var heldigt, det var en ung bjørn. Havde det været en voksen bjørn, så havde den nok slået mig ihjel på stedet, siger Jens Fog Jensen.