Dansk Folkeparti tager Camp Century-oprydning med ro

Danmark og USA har et fælles ansvar for at rydde op efter Camp Century, mener Søren Espersen. Men sagen haster ikke, lyder det.
Camp Century
Den underjordiske station, Camp Century, blev etableret i 1959 godt 200 km øst for Pituffik af det amerikanske Forsvar. Foto: U. S. Army Foto © : U. S. Army
16. august 2016 06:32

Man skal rydde op efter sig selv. Det mener man hos Dansk Folkeparti - også når det gælder levn fra den underjordiske base, som USA anlagde i Nordgrønland under Den Kolde Krig efter aftale med Danmark.

Derfor har de to lande sammen ansvaret for oprydningen, siger partiets udenrigs- og grønlandskordfører Søren Espersen til KNR.

- Det har danske og amerikanske myndigheder i forening. Det er jo der, at den (aftalen om campen, red.) er blevet til i sin tid. Og jeg ved ikke, hvad der er af eventuelt farlige ting, men uanset hvad, er det de to myndigheder, som sammen skal finde ud af oprydningen.

 

Intet krav om nu og her
Ifølge eksperter kan basen på sigt komme til syne i takt med, at Indlandsisen smelter og samtidig risikere at lække giftige og radioaktive materialer.

   SE VIDEO: Hemmelig film om USA's Camp Century

Hvor hurtigt det sker, er dog uvist. I et nyt studie fra amerikanske, danske og schweiziske forskere vil der formentlig ske omkring år 2090. Og det får Søren Espersen til at tage sagen med ro.

- Jeg ved ikke helt, om jeg altid tror på de profetier. Det er jo et vældigt spænd at sige, at det tager måske 20, måske 50 eller måske 100 år. Jeg synes, vi skal tage det stille og roligt og gøre det i et fornuftigt tempo, hvis det overhovedet skal ske. Jeg mener ikke, der er nogen overhængende risiko for noget i øjeblikket.

 

Socialdemokraterne kræver svar

Hos SF har grønlandsordfører Karsten Hønge ifølge DR krævet, at USA betaler for en oprydning efter basen.

Socialdemokraterne udenrigsordfører Nick Hækkerup siger til KNR, at han ikke har hørt om problemet før, selv ikke mens han var forsvarsminister fra 2011-2013, men at det nye studie ‘giver sagen en ny dimension’.

   LÆS OGSÅ: Ingen aftale om oprydning af Camp Century

Han vil derfor stille en række spørgsmål til den danske udenrigsminister i sagen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar i sagen fra regeringspartiet Venstre mandag.