Dansk Folkeparti ind i sag om børnecheck

Heller ikke Dansk Folkeparti vil finde sig i forskelsbehandling af danskere, grønlændere og færinger, når det gælder retten til børnechecken.
Skrevet af Martine Lind Krebs
04. juni 2012 11:40

Der lyder højlydte protester fra såvel færøsk som grønlandsk side i Folketinget, efter at nye regler for børnechecken er trådt i kraft, som kan ramme grønlændere og færinger i Danmark.

De nye regler betyder, at en af forældrene skal have boet to år i Danmark inden for de seneste 10 år for at være fuldt berettiget til børnechecken, der er en kvartalsvis udbetaling til forældre i Danmark.

Men den slags forskelsbehandling af borgerne inden for Rigsfællesskabet går ikke, lyder det nu også fra Dansk Folkepartis Martin Henriksen, der sidder i såvel Grønlands- som Færøudvalget.

- Jeg synes principielt, at borgere i Rigsfællesskabet skal være ligestillede, siger han.

Dansk Folkeparti har ellers støttet loven, da den blev vedtaget under den tidligere regering og går varmt ind for optjeningsprincippet på de sociale ydelser.

- Vi har den opfattelse, at udlændinge, der kommer til Danmark, de skal ikke bare fra dag 1 have adgang til danske velfærdsydelser – det skal være forbeholdt danske statsborgere. Og sagen er den, at hvis man er borger på Færøerne eller Grønland, så er man jo borger i Rigsfællesskabet, og derfor skal der man ikke sidestilles med udenlandske statsborgere, man skal sidestilles med danske statsborgere, siger Martin Henriksen, der nu har bedt statsministeren om at kigge på reglerne.

Det færøske folketingsmedlem Edmund Joensen fra Sambandsflokkurin tordnede under Folketingets afslutningsdebat onsdag mod de nye regler.

- Færinger, grønlændere og danskere er jo rigsborgere, og de skal ikke optjene nogen rigsborgerret. Men som jeg forstår det, så har embedsfolkene i denne nye regering fortolket reglerne således, at de også omfatter rigsborgere, som altid har boet på Færøerne og i Grønland. Og det er jo fuldstændig forkert, siger han til KNR.

Han peger på, at også studerende, der er enlige forsøgere, rammes af de nye regler, fordi reglerne for børnechecken hænger sammen med reglerne for forsørgertilskud. Edmund Joensen har talt med den tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen, der i sin tid stillede lovforslaget. Og ifølge ham har det aldrig været meningen at grønlændere og færinger skulle omfattes af de nye regler.

Skatteministeriet oplyser over for KNR, at man i samarbejde med Socialministeriet er i gang med at se på de nye regler og overveje muligheden for at justere dem, så de ikke gælder grønlændere og færinger. Men at der endnu ikke er en afklaring i sagen.

Også IA’s Sara Olsvig har blandet sig i debatten og afkrævet skatteministeren svar i sagen.