Dansk Folkeparti: Det er fandme vores penge

Efter de seneste skandaler og særligt ansættelsen af Carsten Frank Hansen vil Dansk Folkeparti nu have bedre styr på, hvad der foregår i Grønland. Det skriver Berlingske her til morgen.
07. oktober 2013 05:47

- Vi har lovfæstet via selvstyreloven, at der hvert år fra 2009 bliver udbetalt godt 3,5 mia.kr. i bloktilskud til Grønland. De penge skal vi have fuldstændig tjek på. Grønland er jo en del af riget. Det bør være et uigendriveligt krav fra Danmark, at når man får bloktilskud, så skal det revideres af den danske Rigsrevision, siger Søren Espersen ( DF), der er medlem af Folketingets Grønlandsudvalg til Berlingske.

Med henvisning til de mange omdiskurterede ansættelser og fyringer siger Søren Espersen.

- Det er fuldstændig uhørt, at vi skal have sådan nogle historier, som I har bragt. Den slags hører hjemme i en bananrepublik.

Søren Espersen og Dansk Folkeparti står dog ganske alene om, at ville blande sig i Grønlands anliggender og det mener DF'eren er der er en åbenlys forklaring på.

- Når det gælder Grønland er der total berøringsangst i det danske Folketing. Den største angst blandt danske politikere er at komme til at virke koloniherreagtige. Vi står fuldstændig alene om det her. Når jeg nævner det, og det gør jeg ofte, så bliver jeg mødt med den her rygmarvsreaktion, at det bestemmer grønlænderne selv. Men det er fandme vores penge for nu at skære det ud i pap, siger Søren Espersen altså til Berlingske.

Blandt dem der ikke er enige med Søren Espersen, er De Konservatives grønlandsordfører, Per Stig Møller.

- I Danmark er der lidt en tendens til at sige, at de må nok have selvstyre i Grønland, men vi skal jo nok styre for dem, når de har det svært. Grønland har selvstyre og skal ikke gøre regnskab for bloktilskuddet - og jeg er derfor uenig med Søren Espersen. Grønland har suverænt ret til at anvende statens bloktilskud, som Grønland vil, lige som danske kommuner kan gøre med deres tilskud. Det er de grønlandske politikere, der over for deres egne vælgere skal stå til ansvar for, hvad de har brugt de årlige bloktilskud på 3,5 mia. kr, lyder det fra Per Stig Møller.