Dansk fokus på eksperimentet fra 1951

Radioavisens serie om eksperimentet med de 22 grønlandske børn, der i 1951 blev fjernet fra deres familier har vakt opmærksomhed i Danmark. I dag har både Danmarks Radio og Dagbladet Politiken beskæftiget sig med sagen.
09. august 2009 14:34

Også politisk er der rettet fokus på den gamle sag efter, at folketings- og landstingsmedlem Juliane Henningsen fra IA forleden varslede et såkaldt § 20 spørgsmål til statsminister Lars Løkke Rasmussen. Hun mener, at han på Danmarks vegne bør give de overlevende blandt de 22 børn en officiel undskyldning.

Ifølge dagbladet Politiken i dag vil landsstyreformand Kuupik Kleist tage sagen op med statsministeren.

- Det er jo en klassisk kolonisag. Hvis man vedkender sig en uret, fører det rent juridisk nogle forpligtelser med sig. Derfor skal vi have sagen undersøgt til bunds siger Kuupik Kleist i dag.

Også socialdemokraterne kræver, at der bliver afsat penge til en dybdegående undersøgelse af eksperimentet.

- Det er et af Danmarkshistoriens sorte kapitler, hvor vi i myndighedernes varetægt har forbrudt os mod nogle børn, siger socialordfører Mette Frederiksen.

Både Red Barnet og Dansk Røde Kors, der samarbejdede med staten om børneforsøget, erkender i dag, at det med nutidens øjne var et groft overgreb.

Begge organisationer siger i dag, at det er en fejltagelse, de har lært af, og at de nu gør meget ud af, at humanitær hjælp skal styrke oprindelige folk i ders egn kultur og sprog.

Socialminister Karen Ellemann (V) vil ikke kommentere sagen, men henviser til statsministeren. Men ham er det ikke lykkedes at få en kommentar fra i dag.