Dansk flertal for aflivning af sæler

I Danmark tegner sig nu et politisk flertal for at aflive sæler, efter at fiskere har klaget over den kraftigt voksende sælbestand. KNAPK’s kampagnekontor Inuit Sila kalder fryder sig.
Skrevet af mlk
07. januar 2014 13:00

Fiskeriordførerne fra såvel Venstre, Radikale og Socialdemokraterne har over for Politiken givet udtryk for, at de støtter aflivning af sælerne i Østersøen og Nordsøen. Men det gøres ikke sådan lige uden videre, da både gråsæler og spættet sæl er internationalt beskyttede.

 -Sælerne er jo fredet, så hvis vi skal regulere, så skal vi kunne overbevise andre om, at der virkelig er behov for det. Det kræver, at fiskerne kommer med dokumentation, om problemet. For vi ved jo, at det er forbundet med store følelser at regulere en bestand, siger fiskeriordfører Bjarne Laustsen fra Socialdemokraterne.

Der har været en kraftig stigning af både spættede sæler og gråsæler i de indre danske farvande, bekræfter seniorforsker Finn Larsen fra DTU Aqua. Alene den spættede sæl er steget med omkring 8-10 procent om året over en længere årrække, kun afbrudt af to epidemier. Der er nu omrking 16.000 spættede sæler i indre danske farvande.

Forskerne ved dog endnu ikke, hvad der skal til for at afhjælpe de danske fiskere. Spørgsmålet er nemlig, om det er enkelte sæler, der har fundet ud af at hente fisk i nettene, eller om det er dem alle sammen.

- Vi ved jo ikke hvordan det forholder sig, om det er specialister eller ikke- specialister. Og det synes jeg er et meget vigtigt spørgsmål. For hvis de er specialister, så kan man måske opnå en effekt ved at skyde de få individer, men hvis det ikke er specialister, så skal der skydes rigtig mange sæler for at få nogen effekt, siger Finn Larsen.

Fra kampagnekontoret Inuit Silas side lyder der jubel.
- Det er jo et fantastisk første skridt mod det, der er sandheden: Nemlig at sælen er et dyr og ikke et babylignende kæledyr. Så det er jeg fantastisk glad for på de grønlandske fangeres vegne, siger koordinator Ole Ørum, der håber de kan bruge de nye danske toner aktivt i kampagnen for sælindustrien.

 Ifølge Politiken er den danske miljøminister Ida Auken forsigtigt positiv over for en øget regulering, men hun afviser at give tilladelse til fri jagt, så længe sælerne er internationalt beskyttet. Det er i dag allerede muligt at søge om dispensation til aflivning af enkelte spættede sæler i Danmark, hvis de for eksempel ødelægger garnet. Det gælder dog ikke gråsælen.