Danmark vil ikke betale præster

Den danske kirkeminister afviser nu folketingsmedlem Lars-Emil Johansens bøn om, at den danske stat skulle betale for ansættelsen af grønlandsk-sprogede præster i Danmark.
Skrevet af Mads Fisker
28. december 2010 09:47

Lars-Emil Johansen stillede ministeren spørgsmålet, da Selvstyret efter hans opfattelse ville fjerne det økonomiske grundlag for en præst i Danmark fuldstændigt. Men straks efter han stillede spørgmålet for tre uger siden, slog Naalakkersuisut fast, at der fortsat vil blive afsat midler til en grønlandsk-sproget præst i Danmark, et hverv, der i dag er varetaget af Jens Kristian Kleist.

Og det er netop denne tilsyneladende fejlagtige præmis for Lars-Emil Johansens spørgsmål, som kirkeminister Birthe Rønn Hornbech i sit svar henholder sig til. Med andre ord: hun svarer ikke på spørgsmålet, da Naalakkersuisut i mellemtiden har forsikret, at man fortsat vil finansiere den grønlandsk-sprogede præsts virke.

Men efter Naalakkersuisut altså havde gjort klart, at Jens Kristian Kleist kan fortsætte sit arbejde, udtalte Lars-Emil Johansen, at han ønsker mere end det. For fra Selvstyrets side bliver det understreget, at præsten i Danmark udelukkende skal varetage opgaver for de grønlændere, som ufrivilligt har hjemme i landet i en kortere eller længere periode. Og det er slet ikke nok, mener Lars-Emil Johansen.

- Det er alle de grønlandske borgere i Danmark, hvis interesser jeg forsøger at varetage i denne sag - ikke kun dem, der ufrivilligt ligger på hospitalet eller sidder i fængsel dernede for tiden, siger han.

Men den del af Lars-Emil Johansens opfordring kommer den danske kirkeminister Birthe Rønn Hornbech end ikke ind på i sit svar, og man kan derfor konkludere, at hun altså på ingen måde har tænkt sig at opfordre den danske folkekirke til eksempelvis at finansiere ansættelsen af endnu en grønlandsk-sproget præst i Danmark til gavn for de grønlændere, der frivilligt har slået sig ned i landet.

På bundlinjen står dermed Naalakkersuisuts tilsyneladende klippefaste holdning, som er, at der fortsat vil være en grønlandsk-sproget præst i Danmark, men at det ikke vil være en del af hans eller hendes job-beskrivelse at holde gudstjenester for denne gruppe fastboende grønlændere i Danmark.