Danmark siger ja 84 gange

84 ja’er og 49 nej’er. Det var hvad det blev til, da Danmark tidligere på måneden gav sit svar på 133 anbefalinger fra FN’s Menneskerettighedsråd.
Skrevet af Martine Lind Krebs
26. juli 2011 11:52

Sæt ind over for vold i hjemmene. Ratificér konventioner om børneprostitution og trafficking og vurder konsekvenserne af de ulovlige CIA-flyvninger i grønlandsk luftrum. Sådan lød nogle af de anbefalinger, der vedrørte Grønland, da Danmark i starten af maj var til FN-eksamen i menneskerettigheder.

Under den såkaldte UPR, som står for Universal Periodic Review, fremsatte 47 lande i alt 133 anbefalinger til Danmark for at sikre overholdelsen af menneskererettighederne. Normalt har lande 2 dage til at svare ja eller nej på kritikken, men Danmark udbad sig mere tid. Og i starten af juli sendte Udenrigsministeriet sine svar.

Og med de 84 ja'er forpligter Danmark sig til at følge op på de anbefalinger og vil ved den næste UPR-proces i 2015 blive stillet til ansvar for dem.

I svarbrevet forpligter Rigsfællesskabet sig til at sætte ind over for vold i de grønlandske hjem. Og man vil også undersøge om Grønland og Færøerne skal indbefattes af konventionerne om børneprostitution og trafficking.

Men på et punkt står den danske regering stadig lige stejlt: Der bliver ikke yderligere undersøgelse af CIAs flyvninger i grønlandsk luftrum, lyder svaret uden nogen begrundelse.

Institut for Menneskerettigheder og flere danske NGO’er er skuffede over regeringens svar.

- Der ser ikke ud til at være nogen nye tiltag, og det er skuffende. Vi havde håbet på, at man ville bruge eksamenen i FN til at øge indsatsen de steder, hvor folk på den ene eller anden måde kommer i klemme, eller hvor der er uklarhed om regler og rettigheder, siger jurist Christoffer Badse fra Institut for Menneskerettigheder.

Udenrigsministeriet oplyser, at der i 2013 vil blive udarbejdet en midtvejsrapport for at følge op på, hvordan det går med at leve op til de accepterede anbefalinger.