Danmark klar til krig mod Gaddafi

Den danske militære indsats i Libyen kan blive udvidet fra seks F-16 kampfly til også at omfatte krigsskibe. Det siger udenrigsminister Lene Espersen (K) efter et møde i formiddags i Udenrigspolitisk Nævn.
18. marts 2011 08:24

- Hvis der er behov for en sømilitærindsats for at håndhæve våbenembargoen mod Libyen, så kan det komme på tale at sende dele af den danske flåde til området, siger Lene Espersen.

Samme melding kommer fra Socialdemokraternes leder, Helle Thorning-Schmidt, der ikke vil udelukke, at Danmark kan udvide det militære bidrag med eksempelvis krigsskibe. Hun advarer samtidig om risikoen.

- Vi må sige ærligt til den danske befolkning, at vi har vurderet risikoen, og vi er forpligtet til at beskytte civilbefolkningen i Libyen, siger Helle Thorning-Schmidt.

På mødet i Udenrigspolitisk Nævn fik regeringen som ventet opbakning til at sende seks jagerfly og et transportfly med tilhørende mandskab - 90 mand - til Sydeuropa, hvor de nu skal være klar til at gå i aktion.

Mere opsigtsvækkende fik regeringen også opbakning til, at de danske kampfly kan gå på vingerne og bekæmpe Libyens leder, Muammar Gaddafis, styrker fra luften inden, at Nato har angrebsprocedurerne endeligt på plads.

Dermed bringer Danmark sig i front blandt de lande, som vil yde et militært bidrag i Libyen.

De seks F-16 fly ventes ifølge forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) at flyve til baser i Sydeuropa lørdag morgen klokken 06.00.

Mens en række lande forbereder sig på at intervenere i borgerkrigen i Libyen, har libyen

besluttet at indstille alle militære operationer for at beskytte civile, siger Libyens udenrigsminister, Moussa Koussa.

Der vil blive indført øjeblikkelig våbenhvile i landet.

Udenrigsministerens udtalelser kommer, efter at FN's Sikkerhedsråd torsdag vedtog en flyveforbudszone over Libyen, og efter at Frankrig har sagt, at et angreb på Libyen kan gå i gang i løbet af få timer.

Koussa siger, at Libyen som medlem af FN "har pligt til at acceptere Sikkerhedsrådets resolution".

Han lover samtidig, at Libyen vil beskytte udlændinge og deres værdier i Libyen.

/ritzau/Reuters