Danmark er verdens mindst korrupte land, men hvad med Grønland

Danmark er det land i verden, hvor der er mindst korruption. Sammen med New Zealand og Finland ligger Danmark ligger helt i top i en ny måling fra organisationen Transparancy International. Verdens mest korrupte land er Somalia skarpt forfulgt at Afghanistan og Nordkorea.
05. december 2012 07:57

Landene vurderes på en skala fra 0 til 100. Danmark ligger med 90 point i front, imens man i Somalia ikke kommer længere op end 8 point. Alt i alt er Europa heller ikke for godt repræsenteret, især landene i Sydeuropa har problemer.

- Det er jo forfærdeligt, at to tredjedele af alle lande kommer under middelniveauet 50, forklarer han og henviser til, at lande som Italien ligger på en plads 72, mens det kriseramte Grækenland ligger på plads 94 - kun lige foran Indien, mener dokumentationschef Finn Heinrich i Transparency-hovedkvarteret i Berlin.

Der er 176 lande med i undersøgelsen, men folk i Grønland kan spejde længe efter deres hjemland. Grønland figurerer ikke i undersøgelsen. Det agter man fra Transparency Greenland at gøre noget ved.

-På verdenskortet 2012 vises Grønland uden farve. Transparency Greenland arbejder for at Grønland i 2013 deltager i undersøgelsen. ”Også her i landet vil vi gerne kende risikoen for korruption. Vi får de nødvendige redskaber til undersøgelsen fra Transparency International, og så går vi i gang”, udtaler formand for Transparency Greenland Anders Meilvang.

Transparency Internationals måling viser, at de adspurgte ikke tror på, at myndighederne formår at skærpe indsatsen mod korruption. For undersøgelsen viser også, at politiske partier i mange lande anses for at være korrupte.

- Mange europæere har en ret god næse for, at korruption ikke kun handler om kuverter med penge. Men at det drejer sig om at skaffe sig selv eller venner fordele, som måske er ikke er ulovlige, men som er etisk forkerte, siger Finn Heinrich, der mener, at især uigennemskuelig partistøtte er noget, befolkningen betragter som et særligt stort problem.