Danmark afkræver svar fra Canada

Canada vil registrere alle skibe med kurs gennem Nordvestpassagen. Men den slags skal ske internationalt, mener Danmark.
08. marts 2010 10:07

Danmark vil bede den canadiske regering give en forklaring på, hvorfor Canada har besluttet at oprette sit helt eget skibsregister for samtlige større skibe, der har kurs gennem det omdiskuterede farvand ved Nordvestpassagen og Arktis, skriver Berlingske Tidende.

Det er udenrigsminister Lene Espersen (K), som kræver en forklaring på, hvorfor de canadiske transportmyndigheder fra 1. juli vil etablere et register for al tung skibstrafik.

- Vi har været enige med de andre lande om, at vi skal finde et forum, hvor vi kan drøfte det her og prøve at blive politisk og juridisk enige. De spørgsmål, der vedrører det arktiske område, skal vi prøve at løse internationalt, siger Lene Espersen til Berlingske Tidende.

Canada har traditionelt anset Nordvestpassagen for at være nationalt canadisk farvand, mens USA og flere andre lande inklusiv Danmark anser det for at være internationalt farvand.

I sidste uge var Lene Espersen i telefonisk kontakt med den canadiske udenrigsminister Lawrence Cannon, dog ikke direkte om skibsregisteret. Men den danske udenrigsminister er fortrøstningsfuld.

- Der er en virkelig god dialog mellem Canada og Danmark. Cannon bekræftede over for mig, at den eneste vej at gå er at lave nogle løsninger, som vi begge er enige i, siger Lene Espersen.

Naalakkersuisuts formand Kuupik Kleist er enig med den danske udenrigsminister i, at de spørgsmål der vedrører det arktiske område og således også Nordvestpassagen skal løses internationalt og i fællesskab.

- Det er en sag i en større sammenhæng. Nemlig om kontrollen i de arktiske have. Og her er det vigtigt, at det ikke udvikler sig til en konflik, men at vi i stedet kan drøfte det i fællesskab, siger Kuupik Kleist.

I slutningen af denne måned rejser han netop til Canada for at drøfte denne sag med blandt andre den danske og canadiske udenrigsminister.