Danish Crown blev afpresset med trusler om gift i varer

Fødevarefirmaer i ind- og udland har fået trusselsbreve. Efterforskning i flere europæiske lande er i gang.
Skrevet af Ritzau
24. april 2019 14:24

Breve med et ukendt pulver, der angiveligt er sundhedsfarligt, er sendt til flere danske fødevarevirksomheder. Det bekræfter Rigspolitiet.

- Det er en meget kedelig sag, vi har med at gøre her. Derfor ser både politiet og andre myndigheder meget alvorligt på de her anmeldelser, siger politiinspektør i Rigspolitiet Uffe Stormly til TV2.

Brevene, der er sendt fra Belgien, skulle foruden pulveret indeholde trusler om, at virksomhederne vil få forgiftet deres varer i supermarkeder, hvis ikke de hver især overfører 300.000 euro i kryptovalutaen bitcoin.

En af de virksomheder, som har modtaget brevet, er den danske slagterivirksomhed Danish Crown.

I tæt kontakt med myndighederne

Brevet modtog Danish Crown i begyndelsen af april. Dets ordlyd efterlader ifølge Jens Hansen, pressechef i slagterifirmaet, ingen tvivl om alvoren.

- Det står hurtigt klart, at det er et trusselsbrev, så vi reagerer hurtigt ved at kontakte politiet og overdrage sagen til dem, så de kan vurdere truslens karakter og forestå efterforskningen.

- Vi har tæt kontakt med de relevante myndigheder om, hvordan vi skal håndtere det her. Indtil videre er vurderingen, at der ikke er nogen risiko for hverken forbrugerne, kunderne i øvrigt eller vores medarbejdere, siger han.

Som konsekvens af brevet er samtlige af Danish Crowns fabrikker blevet instrueret i at sikre adgangsveje. Også den løbende kontrol af adgangskort til fabrikkerne er blevet øget.

Brødfabrik også afpresset

Også Lantmännen Unibake i Danmark, der står bag Schulstad og Hatting, er blevet udsat for afpresning tidligere på måneden. Det oplyser virksomheden i en pressemeddelelse.

Virksomheden oplyser, at også denne sag hurtigt blev overgivet til politiet, og at virksomheden har foretaget de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger.

Politi i en række europæiske lande har indledt efterforskninger på grund af brevene.

De første af de enslydende breve skulle være kommet 7. april, hvor blandt andet virksomheden Findus i Sverige modtog et brev med hvidt pulver. Findus laver blandt andet færdigretter.

Hos Landbrug & Fødevarer fortæller direktør Flemming Nør Pedersen, at den konkrete sag er den værste om chikane mod danske fødevareproducenter, han har set.

- Det er helt uacceptabelt, at nogle forsøger at true og presse fødevarevirksomheder. Det her er det grelleste eksempel, vi har hørt om, siger han.

Rigspolitiet ønsker ikke at oplyse, hvilke eller hvor mange firmaer der er tale om.

Ifølge Fødevarestyrelsen har de dog det til fælles, at de alle er store og internationalt kendte brands.