Da Palle og co. strandede på isen

Naalakkersuisoq for uddannelse og forskning, Palle Christiansen, strandede i weekenden i iskerneborelejren NEEM på indlandsisen - på grund af hedebølge. Tiden gik med volleyball, ture på snescootere og langrendsski, men der blev også plads til lidt politik.
Skrevet af Rune Langhoff
19. juli 2011 12:34

Naalakkersuisoq for forskning strandede sammen med den danske klima- og energiminister Lykke Friis og videnskabsminister Charlotte Sahl Madsen, der altså begge fik et helt særligt indblik i det grønlandske klimas uforudsigelighed. Et tre timers besøg endte nemlig med at vare i 40 timer.

- Det vi blev udsat for, var en hedebølge på toppen af indlandsisen, hvor der var så varmt som minus en halv grad, fortæller Palle Christiansen om det usædvanlige besøg på toppen af indlandsisen.

Og på grund af hedebølgen, kunne det Hercules-fly, som skulle flyve Palle Christiansen og hans danske ministerkolleger hjem, ikke lette. Isen var for blød, og flyvet for tungt.

- De ski, som Herculesen lander på pløjede sig ned i sneen, og det betød, at vi under de syv første forsøg med almindelige propeller slet ikke kunne komme op i den fornødne hastighed. De prøvede derefter med startraketter og først da de i 11. forsøg brugte alle otte startraketter, lykkedes det at komme i luften. Og det først efter vi havde smidt en masse brændstof og gods, siger han.

Forsinkelsen var i første omgang noget uvelkommen.

- Mange af dem, der var med, har et meget stramt program, så det passede ikke ret godt rent arbejdsmæssigt. Men som jeg sagde til mine danske kolleger: I Grønland er det vejret, der bestemmer - hvis vejret er for varmt til at flyve, så må vi blive, hvor vi er, fortæller Palle Christiansen.

Så strandede det var de - og indtil flyet endelig kom i luften i 11. forsøg, skulle tiden jo gå med noget.

- Der var nogen, der fandt en volleyball, nogle stænger og noget snor, og i løbet af fem minutter havde vi en volleyballbane, fortæller han.

Altså en volleyballbane på indlandsisen i cirka to og en halv kilometers højde - som så flittigt blev brugt.

Det var dog ikke det eneste tiden gik med. Der var også tid til andre forlystelser:

- Der blev lavet en isbar, der blev kørt snescooter og stået på langrendsski, så det var en ufrivilligt skiferie midt om sommeren.

Især de danske kolleger havde dog svært ved at vænne sig til situationen:

- Det første man kunne se i deres øjne var, at det var en surrealistisk oplevelse. Mange tænkte, at det bare ikke kunne passe, at man bliver fanget på indlandsisen, fordi det er for varmt. De havde jo regnet med, at det var drønhamrende koldt, men der var bare strålende solskin.

Den lange forsinkelse førte dog også til mere konkrete samtaler ministrene imellem, end det ellers ville have været tid til.

- Når man så sidder der på toppen af isen og ikke har ret meget at lave, begynder man jo at snakke konkret. Vi snakkede om, hvilke emner, vi skal arbejde videre med og jeg talte blandt andet med den danske videnskabsminister om, at vi på gymnasieniveau skal have noget mere udveksling indenfor de naturvidenskabelige fag, hvor det halter lidt i Grønland, slutter Palle Christiansen.

Palle Christiansen skulle have været tilbage i Nuuk fredag middag, men ankom først søndag formiddag kl. 10.