Da Danmark blev besat af tyskerne

I dag er det 70 år siden, at Danmark blev besat af tyskerne. Den tidligere grønlandske skoledirektør Christian Berthelsen, som nu er 91 år, befandt sig dengang i Danmark. Og han husker tydeligt den 9. april 1940.
09. april 2010 14:05

Christian Berthelsen læste til lærer på Jonstrup Statsseminarium uden for København. Dengang i 1940 lå der en militær-flyveplads tæt på seminariet, og den 9. april klokken halv seks om morgenen blev han vækket af øredøvende larm fra flyvemaskiner

- Da vi kom ud kunne jeg med det samme se, at det ikke var danske flyvemaskiner. De fløj ganske lavt og skød på flyvepladsen. Vi tog tøj på og flygtede ind i skoven. Da skydningen holdt op ved 7-tiden, løb vi alt hvad vi kunne til flyvepladsen. Vi nåede også at se en dansk flyvemaskine blive skudt ned. Vi så tre mænd blive båret ud af danske militærfolk, fortæller Christian Berthelsen.

Christian Berthelsen fortsatte med at læse på seminariet og skulle efter planen være færdig i 1941 og rejse hjem til Grønland. Men tyskernes besættelse af Danmark betød, at forbindelsen til Grønland fuldstændig blev afbrudt - og derfor måtte Christian Berthelsen blive i Danmark, indtil krigen var slut. Og han mistede al kontakt til sin familie.

- Der var jo ingen forbindelse med Grønland i de 5 år som krigen varede, men jeg fik en hilsen fra familien én eller to gange gennem Røde Kors, fortæller Christian Berthelsen

Spørgsmålet er så, hvad man kan bruge 70 årsdagen til i 2010?

- Vi bør huske, at sådan noget kunne ske, og at det må undgås fremover, siger Christian Berthelsen.

Da al forbindelse til Grønland blev afbrudt, opstod der et øget behov for nyheder og kommunkation, og i 1942 begyndte Grønlands Radio at sende, ligesom Grønlandsposten udkom for første gang.