D efterlyser svar i nultolerance-spørgsmål

Demokraterne lægger nu pres på Naalakkersuisut for at afklaret, om der findes gode grunde til at fastholde den stærkt omdiskuterede nultolerance-politik. Siumut kalder meldingen for et kraftigt signal til IA og Naalakkersuisut, og formand Kuupik Kleist forsikrer, at man skynder sig så meget, man kan.
Skrevet af Mads Fisker
21. september 2011 11:00

Koalitionspartiet Demokraterne er ved at miste tålmodigheden. Det går for langsomt med at få undersøgt de sundheds- og miljømæssige konsekvenser ved at lempe på nultolerance-politikken over for udvinding af mineraler med radioaktivt indhold.

- Den her debat har været præget af meget følelsestale, men nu er tiden kommet til at se på, hvad fakta er, siger Niels Thomsen (D)

Han minder om, at koalitionens Qoornoq-aftale fra sidste år indtil videre godt nok betyder nul tolerance. Men at den også slår fast, at man efter undersøgelser af farerne for mennesker og miljø skal tilpasse råstofloven inden næste valg til Inatsisartut.

Og det er med et klart mål for øje, at Niels Thomsen altså nu vil sikre sig handling frem for snak, som han udtrykker det.

- Vi skal ikke tjene penge for enhver pris, men faktum er, at vi har brug for pengene. Og hvis fagfolkene siger, at der ikke er risici ved at gå i gang nede ved Kvanefjeldet, så skal vi i gang, siger han.

I oppositionen har Siumut for tredje samling i træk sat en ophævelse af nultolerance-politikken til diskussion i Inatsisartut. Og ikke overraskende får Demokraternes pres på Naalakkersuisut i spørgsmålet en varm modtagelse hos partileder Aleqa Hammond.

- Jeg tager det som et kraftigt signal til Kuupik Kleist og IA-baglandet. For jeg tror, det er meget vigtigt at se og pointere, at Demokraterne ikke længere vil stå på sidelinien og acceptere, at nultolerancen fortsætter, uden at man laver det forarbejde, der skal til for at komme ud af den aftale. Og det er, at Naalakkersuisut skal lave en sundheds- og miljøvurdering, således at de kan tage et nyt skridt videre. Jeg kan se, at lige for tiden står det arbejde stille, og det kan Demokraterne også godt se; så det er en spændende tid, der nu kommer, siger Aleqa Hammond (S).

I Naalakkersuisut forsikrer formand Kuupik Kleist over for både Demokraterne, de øvrige partier samt befolkningen, at man skynder sig, men maner samtidig til besindighed.

- Altså vi har jo bedt om tid og rum til at arbejde med de her ting, for en beslutning over hals og hoved vil ikke nytte for nogen som helst overhovedet. Mener man det seriøst, må man tage de videnskabelige undersøgelser til indtægt. Og vi har ikke i dag et materiale, der er validt nok til, at vi kan fremlægge det for Inatsisartut til at tage en beslutning på baggrund af, siger han.  

Hvornår har I det?

- Forhåbentligt snart. Vi prøver jo at skynde os så meget, vi kan. Men det allervæsentligste er altså, at vi ikke bevæger os ud i noget, der vil være noget skidt og farligt for dyr og miljø. Jeg vil holde mig på den sikre side i den her sag hele tiden og vil ikke være med til at træffe forhastede beslutninger, der kan komme til at betyde, at områder, hvor man vil bryde radioaktivholdige mineraler i nærheden af byer, kan risikere at skulle rømmes, siger Kuupik Kleist.

Formanden for Naalakkersuisut vil ikke spå om, hvornår nultolerance-politikkens dage i givet fald kan være talte, men understreger, at deadline for en beslutning fortsat er i indeværende valgperiode.

- Vi prøver jo at nå at tage stilling igen inden den her valgperiodes udløb. Om det så bliver det ene eller andet resultat; det ved jeg jo ikke i dag, siger Kuupik Kleist.

Næste valg til Inatsisartut skal afholdes senest sommeren 2013.