Dømte entreprenører slap for millionbøder

Tre hjemlige entreprenørvirksomheder og deres direktører blev alle kendt skyldige, da Retten i Grønland her til formiddag afsagde dom i kartelsagerne om omfattende koordinering af tilbud på offentlige byggerier.
Skrevet af Mads Fisker
04. april 2012 10:38

Men det blev ikke til de millionbøder, som anklagemyndigheden havde lagt op til i den første sag af sin slags herhjemme, på trods af at dommer Birgit Skriver i retten kaldte kriminaliteten for meget alvorlige overtrædelser af konkurrenceloven.

B.J. Entreprise blev idømt den hårdeste straf og skal nu betale en bøde på 670.000 kroner, Kang-Total-Byg er idømt en bøde på 480.000, mens Permagreen Grønland skal betale 415.000 for det aftalte spil i forbindelse med fire byggeopgaver tilbage i 2009 og 2010 i Sisimiut og Kangerlussuaq.

Samtidig skal virksomhedernes tre direktører samt en ledende medarbejder hos B.J. Entreprise betale hver 25.000 kroner i bøde. Af selskaberne var i øvrigt kun Permagreen Grønland til stede i retten, da dommen blev afsagt.

I samarbejde med Statsadvokaten for Økonomisk Kriminalitet har den hjemlige anklagemyndighed ført sagen. Og trods altså, at man havde ønsket væsentligt højere bøder på mellem 1,7 og 3,9 millioner kroner, var der her umiddelbar tilfredshed med dommen.

- Nu må jeg hjem og læse dommen nærmere, men jeg har selvfølgelig med glæde konstateret, at Retten i Grønland er enige med anklagemyndigheden i, at der her er tale om en grov lovovertrædelse, og at det er skadeligt for samfundet og skadeligt for konkurrenceevnen. Og må vi så se, hvad begrundelsen præcist er for, at bøderne for selskaberne er lavere, end det vi havde lagt op til, lød det kort efter afgørelsen fra chefanklager Helle Olesen, som nu i samarbejde med den danske statsadvokat for økonomisk kriminalitet har 14 dage til at beslutte, om man vil anke til Grønlands Landsret.

Retten i Grønland lagde i dag vægt på særlige forhold ved det grønlandske marked, når man valgte at lægge et væsentligt lavere niveau, end anklagemyndigheden havde lagt op til. Blandt andet dets beskedne størrelse, fraværet af privat byggeri af betydning og virksomhedernes størrelse. Bøderne vil kunne mærkes, vurderede dommer Birgit Skriver således i rettens argumentation.

Da det altså er den første dom nogensinde i en sådan sag herhjemme, vurderes den at få stor principiel betydning.

Af de dømte vil i hvert fald Permagreen Grønland senere på dagen komme med en skriftlig reaktion på dommen, og vi har naturligvis mere om afgørelsen i aftenens radioaviser.