Canadas premierminister, 47-årige Justin Trudeau, er i problemer. I hvert fald hvis man læser meningsmålingerne og de politiske kommentatorers analyser.Foto: Stephane Mahe/Reuters/Ritzau Scanpix

Dødt løb og stemmespild kan koste Trudeau magten i Canada

Meningsmålinger og iagttagere spår et meget tæt løb mellem Trudeau og konservativ rival inden valg mandag.

Canadas premierminister, 47-årige Justin Trudeau, er i problemer. I hvert fald hvis man læser meningsmålingerne og de politiske kommentatorers analyser i de fleste større canadiske medier på dagen, hvor de canadiske vælgere går til stemmeurnerne for at vælge et nyt parlament.

For der er en overhængende mulighed for, at den tidligere så populære Trudeaus regering vil miste sit flertal.

Premierministerens liberale parti ligger side om side med Det Konservative Parti, der ledes af den tidligere forretningsmand Andrew Scheer. Det skriver både nyhedsbureauet Reuters og den canadiske avis The Globe and Mail.

32 procent til hver - og dernæst en stor andel stemmer til det socialdemokratiske NDP og De Grønne.

- Udsigterne til et genvalg til den liberale regering er blevet mindre og mindre, som valgkampen er skredet frem, siger David Coletto, der er leder af meningsmålingsinstituttet Abacus Data, til netmediet Politico.

LÆS OGSÅ Trudeau undskylder for brunmalet ansigt: Det var racistisk

Tilbagegangen til Trudeaus parti skyldes ikke vælgerflugt over midten, men derimod en blødning til venstre, forklarer han.

Både NDP og De Grønne ligger til venstre for Trudeaus liberale parti, og den mulige stemmespild kan være afgørende.

De fleste er enige om, at det kan blive svært for ét parti at få nok mandater til at danne en flertalsregering. Sådan én er Trudeau i spidsen for i dag.

Men skandaler og politiske forbiere har sat ham tilbage. Det mest omtalte er sagen om, at Trudeau i forbindelse med kostumefester for årtier siden har malet sit ansigt brunt eller sort.

Trudau er den eneste af de seks partiledere, der har besøgt landets arktiske egne og talt om emner, der berøre Canadas oprindelige folk.

LÆS OGSÅ Kun Trudeau har besøgt de arktiske egne

Han har siden flere gange undskyldt for at have malet sig "blackface" og selv kaldt handlingerne "racistiske".

Trudeaus største rival, den 40-årige konservative Andrew Scheer, har heller ikke holdt sig tilbage med kritikken. Under en partilederdebat beskyldte han Trudeau for at være en svindler uden moral.

- Sandheden er, at han altid har en maske på, lød det spydigt fra Scheer tidligere på måneden.

De mange vælgere, der i målingerne siger, at de nu vil stemme på mere venstreorienterede partier, mener også, at Trudeau har været for tvetydig i forhold til den grønne omstilling.

Det kan fælde den fotogene Justin Trudeau, der for bare et år siden var storfavorit på endnu en periode som premierminister.

/ritzau/

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt