Dårligt dansk giver elever problemer

De unge som vælger at tage til Danmark for at gå på efterskole eller tage en uddannelse, får større og større problemer med sproget.
15. juni 2009 11:17

Antallet af unge som søger ind på en uddannelse i Danmark er steget næsten 20 procent i år i forhold til sidste år. sidste år var der 375 ansøgninger, i år er der 445. Men mange af dem vil løbe ind i sproglige problemer. De unges niveau i dansk er ofte en forhindring både i forhold til studiet, men også i fritiden. Det fortæller uddannelsesvejleder i København Pia Rosing Heilmann, som mener, at det er en bekymrende udvikling. Det er dog ikke de uddannelsessøgende, som har de største problemer, det er især efterskoleeleverne, som kommer direkte fra folkeskolen.

- Deres sprogkundskaber i dansk er meget ringe. Efterskoleforstanderne og vejlederne, som jeg taler meget med, er fortvivlede over deres danskkundskaber. Nogle af eleverne kan dårligt modtage en besked om, at der er mad klokken 18, uden at skulle have det oversat af sine kammerater. Det er meget bekymrende, siger Pia Rosing Heilmann.

De uddannelsessøgende, som har været igennem gymnasiet, har noget bedre danskkundskaber, men det skaber stadig problemer.

- Det jeg oplever, er at de kommer her i vejledningen og sætter sig tungt i stolen, og har store sproglige problemer. Både i hverdagen og i fritiden, men specielt på studiet, fordi det går stærkt. Der står en forlæser, og der er måske en 50-60 studerende, og der er ikke nogen, der venter på dem. For nogle af dem betyder det, at de må tage en eksamen om, eller bruge et år ekstra på deres uddannelse. Der er nogle af dem, hvor det er lige før de vender næsen hjemad, siger Pia Rosing Heilmann.