For dårlig information om olieboringerne

Mudderkastning har fjernet fokus fra indholdet - og det står i vejen for en saglig, oplyst debat, lyder det fra IA. Siumuts leder, Aleqa Hammond, er enig, men skærper kritikken.
Skrevet af Rune Langhoff
07. juni 2011 14:34

- Det er svært at forme en mening, når vi mangler svar på de her meget grundlæggende ting, siger Naaja Nathanielsen, der  i dag sendte ikke mindre end 26 spørgsmål til Naalakkersuisut om de igangværende olieboringer.

- Min tanke er, at mine spørgsmål skal fremskaffe et bedre og forhåbentlig også mere upartisk grundlag at debattere udfra.

For som det er nu, er informationsniveauet i debatten om olieboringerne ikke højt nok.

- Hvis man læser DMUs (Danmarks Miljøundersøgelser, red.) skriverier, får man svar på nogle af spørgsmålene. Der er bestemt gode ting at hente der. Men der står bare nogle ting tilbage, som ikke er besvaret endnu

Og hvilke svar fra Naalakkersuisut er det så Naaja Nathanielsen efterspørger?

- Hvad er for eksempel selvstyrets politik fremadrettet, når det kommer til udledning af kemikalier og håndtering af boremudder? Hvordan vil vi som samfund fremover sætte kravene til boringerne? Svarene på de spørgsmål ser jeg meget frem til.

For som hun siger:

- Jeg er meget bevidst om, at fiskeriet er det, vi tjener vores penge på. Derfor er jeg meget bekymret for, hvordan havmiljøet påvirkes. Det er umuligt ikke at påvirke et sted, når man borer. Derfor er jeg meget optaget af, at det skal ske, så sikkert som muligt.

Siumuts leder, Aleqa Hammond er begejstret for Naaja Nathanielsen mange spørgsmål - og ser det som et udtryk for, at det ikke længere kun er oppositionen, men også Naalakkersuisuts bagland, der synes informationsniveauet fra selvstyret er for dårligt.

Og det smitter af på befolkningen, lyder det fra oppositionens leder.

- Den manglende information betyder, at der er frustration i samfundet. Mange mennesker er forvirret over de forskellige signaler, der kommer fra blandt andre Cairn Energy og Greenpeace. Jeg tror, at naalakkersuisuts manglende informationsformidling til befolkningen skaber stor utryghed. Det må Naalakkersuisut gøre noget ved.

Aleqa Hammond frygter nemlig, at opbakningen til olieboringerne vil falde, hvis ikke Naalakkersuisut og råstofdirektoratet skruer op for informationerne.

- Konskvensen kan blive, at den store opbakning til olieboringerne og arbejdet på råstofområdet generelt vil falde.