Dårlig etnografisk film vises under udstilling

Vestens måde at protrættere inuitfolk sættes til debat, når filmen 'Med hundeslæde gennem Alaska' vises på Nationalmuseet lørdag som del af Pia Arke-udstillingen Tupilakosaurus.
21. januar 2010 06:41

'Med hundeslæde gennem Alaska' er titlen på en stumfilm fra 1926. Den handler om sidste del af polarforskeren Knud Rasmussens berømte Thule ekspedition og bliver på lørdag vist på Nationalmuseet i Danmark.

Og hvis nogen nu tror, at filmen vises for at hylde de klassiske etnografiske værker, så må de tro om igen. For det er nemlig det kontroversielle Selskab for Dårlig Etnografisk Film (SfDEF), der sammen med Kuratorisk Aktion står bag screeningen.

Selskabet blev stiftet af billedkunstneren Pia Arke, hendes bror Erik Gant og Anders Jørgensen i begyndelsen af 2000.

De delte en faglig og personlig interesse i at undersøge, hvordan oprindelige folk, deriblandt “eskimoer”, er blevet fremstillet i den vestlige etnografi og filmindustri gennem de sidste 9 årtier. Selskabet ønskede også at problematisere og debattere de 'eskimoiske' repræsentationsmodeller med offentligheden.

Derfor vil der efter lørdagens fremvisning også være en fælles diskussion med publikum ledet af Erik Gant.

Filmen er en del af udstillingen Tupilakosaurus, med undertitlen 'Pia Arkes opgør med kunst, etnicitet og kolonihistorie', der kan ses på Nationalmusset i Danmark frem til 14. februar.