Cyklende inder nærmer sig Grønland

Grønland kan forvente sig et noget usædvanligt besøg inden længe. Globetrotteren Somen Debnath befinder sig lige nu på Island, hvor han prøver at finde en måde at komme til Grønland.
Skrevet af Martine Lind Krebs
03. august 2011 14:08

Gennem syv år har han cyklet verden tynd. 64 lande er det blevet til, og nu har Somen Debnath sat sig i hovedet, at Grønland skal blive nummer 65.

- Jeg vil prøve at finde et skib fra Reykjavik til Grønlands hovedstad, forklarer Somen Debnath. Hvordan og hvornår, det aner han ikke.

- Jeg tror ikke. Jeg gør. Jeg samler ikke penge ind på forhånd, men hvis bare jeg tænker positivt, så skal alting nok gå. Og jeg kommer til Grønland, siger han selvsikkert.

I Nuuk vil han cykle byen rundt på de i alt måske 100 kilometers vejstrækning, som der er.

- Det vil være meget rart. hvis andre cyklister vil følges med mig, siger han.

Somen Debnath ved ikke meget om Grønland og lader til at tro, at inuitbefolkningen rent faktisk bor i igloer. Men det er netop en del af hele ideen:

- Jeg læser ikke en masse om landene inden. Jeg vil hellere læse med mine øjne, siger han.

Formålet med turen er at informere verden om HIV og AIDS. I Indien blev han chokeret over, i hvor høj grad sygdommen er et tabu, som ingen vil tale om. Undervejs på sin færd rundt i verden holder han derfor foredrag om AIDS eller om sit hjemland. Og gode historier skorter det ikke på. Blandt andet blev Somen Debnath under sin syv-år lange cykeltur taget til fange af Taleban i Afghanistan, men ifølge ham selv fik han overbevist sine kidnappere om at sætte ham fri ved at tilberede dem indisk karry.

Somen Debnath finansierer turen via frivillige bidrag og gaver, og sover i telt eller rundt omkring hos folk han møder. Han har allerede modtaget en invitation til et hjem, hvor han må overnatte, når han kommer til Grønland.