Cykelgal inder tager videre til Sisimiut og Ilulissat

Vi har i den seneste tid fulgt den indiske cyklist Somen Debnath, der er på rejse jorden rundt på sin cykel. Og i dag skulle hans ophold i Grønland være slut - men med formand for naalakkersuisut Kuupik Kleists mellemkomst er opholdet her til lands forlænget med en måned.
Skrevet af Rune Langhoff
12. september 2011 17:41

Nu går turen nemlig efter tre uger væk fra Nuuk - til Ilulissat og Sisimiut.
Men lad os først høre, hvad Somen Debnath har lært i Grønland.

 - Jeg har lært meget. Jeg ved, hvordan man koger sælkød og tilbereder rensdyr. Så det har været en skønt udvekslingsprogram, hvor jeg har lært meget af folk, siger han og fortæller at han i Nuuk har besøgt en stribe uddannelsesinstitutioner og her har holdt kurser og oplæg.

Han har holdt tegnekurser, undervist i yoga, fortalt om den indiske kultur og gjort eleverne opmærksomme på risikoen ved HIV og AIDS.

 - Lærerne har været meget søde og børnene er meget intelligente. Det har været nogle virkelig dejlige samtaler og seminarer.

Mødet med det grønlandske folk har givet ham indblik i Grønlands kultur og ligheder og forskellen mellem Indien.

- Vi er over en milliard mennesker, og her bor kun lidt over 50.000, men der er visse ligheder. Folk her er fantastiske. Begge folk er åbensindede, gæstfrie og lever et simpelt liv. Det er helt grundlæggende egenskaber, men det har de to folk til fælles, siger Somen Debnath, der under sit besøg altså også mødte landets politiske top.

Både Naalakkersuisoq for sundhed Agathe Fontain og landets leder, Kuupik Kleist.

- Kuupik Kleist var meget glad for at høre om min rejse og dens mission. Han fortalte, han ville hjælpe mig, fordi han synes jeg kunne fortælle nogle spændende historier til Grønlands næste generationer, de unge.

Og på den måde fik Somen Debnath i dag en flybillet til Sisimiut på onsdag og en flybillet derfra til Ilulissat den 28. september, hvor han vil fortsætte med at fortælle om sit land og lære børn at tegne. Men hvordan han skal klare den i de to byer, ved han endnu ikke:

- Jeg har ingen planer for hvor jeg skal bo. Jeg ved bare jeg skal være der i to uger, ikke andet.

Derfor er hans opfordring også klar. Hvis der er nogen, der vil hjælpe ham, tager han gerne imod:

Please, jeg har brug for jer, kom tæt på mig, så vi kan lære af hinanden.

 Hvis man er interesseret i at hjælpe Somen Debnath kan han kontaktes på telefon 296883 eller somendebnath2020@gmail.com