Cyberangreb lammede KNR

Fredag 8. december blev KNR ramt af cyberangreb. Et større angreb blev afværget, men det havde konsekvenser for hele huset.
KNR har holdt kortene tæt til kroppen i tiden efter angrebet ved ikke melde det ud offentligt. Der var nemlig risiko for yderligere angreb fra gruppen. Foto © : KNR / Malik Brøns
20. december 2023 10:14

Fredag morgen 8. december mødte KNR’s medarbejdere ind til et mediehus sat ud af drift.

KNR var nemlig blevet ramt af et cyberangreb lidt i klokken 8. Derfor blev netværket hurtigt lukket, og et større angreb blev afværget.

Dog var KNR lammet hele fredag og weekenden igennem, hvilket betød, at radioavisen blev optaget på forhånd, og Qanorooq måtte aflyses 8. december.

Selvom én server blev ramt, var KNR’s netværk oppe at køre igen søndag 10. december. Journalisterne kunne dermed møde ind til fungerende systemer om mandagen.

Men angrebet havde omfattende konsekvenser, heriblandt tabet af en del interviews og nogle forudproducerede indslag til radioavisen. Derfor blev det besluttet ikke at sende radioavis klokken 8 fra onsdag 13. december til fredag 15. december.

Knr.gl var ikke ramt af angrebet og kunne derfor udgive nyheder som normalt. Da KNR's TV- og radiosignal ikke kunne sendes, var der heller ikke tv- og radio livestream på knr.gl. Alle tv- og radioudsendelser on demand var tilgængelige som normalt.

Risiko for nye angreb

KNR har holdt kortene tæt til kroppen i tiden efter angrebet ved ikke at melde det ud offentligt, da der var risiko for yderligere angreb fra gruppen.

Hændelsen blev anmeldt til Datatilsynet og politiet, ligesom Center for Cybersikkerhed blev orienteret.

KNR har i efteråret investeret i flere IT-opgraderinger på både produktionssiden og på firewalls, datacentre og netværk til hele huset. Dermed vil KNR nu blive sikret mod lignende angreb i fremtiden.

På trods af cyberangrebet blev der sendt VM-håndbold på TV.