Maria Grødem skal som den første fra Grønland deltage i VM i crossfit.Foto: Maria Grødem

Crossfit-Maria kæmpede sig til overskudsvaccine

Maria Grødem skal repræsentere Grønland ved VM i crossfit i USA i næste måned. I tirsdags stod hun i kø i tre timer for at få en afgørende covid-19-vaccine, der var i overskud.

Grønland bliver efter planen repræsenteret, når verdens bedste crossfittere konkurrerer i USA i slutningen af juli.

40-årige Maria Grødem skal som den første grønlænder nogensinde deltage. Og derfor vil hun meget gerne have en coronavaccine. 

I tirsdags, 1. juni, stod hun derfor i kø ad flere omgange ved Ukaliusaqs gymnastiksal i Nuuk, hvor hun håbede på at lægge arm til en overskudsvaccine. 

Og efter tre timers venten lykkedes det. Maria Grødem fik et skud af Moderna-vaccinen, som var tilovers efter en hel dags vaccinationer.

LÆS OGSÅ Maria Grødem skal til VM i crossfit

Men det måtte hun faktisk ikke. I tirsdags var det nemlig kun folk på 61 år og derover, der måtte vaccineres. 

Men Maria Grødem er vant til at kæmpe, og for en vaccine kæmper hun også.

Maria Grødem blev nummer 13 i verden i sin aldersgruppe plus 40 ved kvalifikationskonkurrencen til VM.

Kun de 20 bedste fra hver aldersgruppe kunne kvalificere sig.

Maria Grødem var nummer 37 i verden før kvalifikationskonkurrencerne.

For en måneds tid siden skrev hun til Landslægeembedet og spurgte, om hun kunne blive vaccineret. Men Naalakkersuisut har besluttet, at ingen skal forskelsbehandles - og derfor det et blankt nej fra myndighederne. 

Hvad tænker du om, at man som topatlet ikke kan blive vaccineret?

- Jeg synes, det er super ærgerligt. Det er jo ikke hver dag, hver måned eller hvert år, at der kommer nogen fra Grønland med til VM. Så jeg synes, det er ærgerligt, at man ikke kan lave særordninger, når det er særtilfælde. Men jeg forstår selvfølgelig også, at der skal være et system, og at de ældre skal have vaccinen først.

- Men når det måske gælder en lille håndfuld mennesker, så synes jeg det er rigtig ærgerligt, at man ikke kan lave en speciel aftale. For det kan jo gå hen og betyde, at jeg ikke kommer ud for at repræsentere Grønland. 

Risikerer alligevel syv dage i karantæne

Og så rykkede hun - også selv om hun godt vidste, at tilbuddet om vaccine ikke var til hende i tirsdags.

- Så hørte jeg, at de havde annonceret, at de vaccinerede her i byen. Jeg tænkte, at jeg ville prøve at stille mig i kø for at se, om jeg var heldig, og der var vacciner i overskud.

 

 

- Men jeg fik at vide, at jeg ikke måtte stille mig i kø, så jeg satte mig udenfor. Jeg fik så at vide, at det var bedre, at jeg kom tilbage, når de lukkede, men jeg blev der og ventede og var så så heldig, at der var nogle vacciner i overskud, siger Maria Grødem.

Hvorfor er den vaccine så vigtig for dig?

- For det første er der mindre chance for, at jeg bliver smittet på vej til konkurrencen. For hvis jeg blev syg, ville jeg ikke kunne deltage. For det andet skal man i syv dages karantæne i USA, hvis man ikke er fuldt vaccineret. Og syv dage i isolation ville ødelægge min optrappede form fuldstændigt, i forhold til hvor jeg skal være, når jeg skal kunne konkurrere over tre dage. Jeg ville ikke kunne få lige så gode resultater til konkurrencen ved at skulle i isolation i syv dage uden at kunne træne, siger Maria Grødem.

Departement: Vent til det bliver jeres tur

Hun ved ikke, hvornår hun kan få sit andet skud med vaccine.

Ifølge vaccinekalenderen vil folk i Nuuk på hendes alder få tilbudt vaccine i løbet af den første halvdel af juli - men planen kan skride.

 

 

- Jeg har sågar også prøvet at skrive til Team Danmark for at høre, om de kunne hjælpe. Om jeg eventuelt skulle flyve til Danmark og få en anden vaccine, men de kunne heller ikke hjælpe mig. Så sådan som det ser ud lige nu, kan jeg nok ikke nå at få anden vaccine, inden jeg skal til USA, siger Maria Grødem.

Tidligere vacciner til dem over 50 

Vaccinekalenderen blev fremskudt i Nuuk efter nye smittede og nedlukning i sidste uge.

Egentlig skulle folk over 50 år først være blevet tilbudt vaccine i anden halvdel af juni.

På tirsdag får de sidste i aldersgruppen tilbudt vaccine.

Man skal dog ikke gøre som Maria, hvis man gerne vil vaccineres hurtigt.

Det skriver Departmentet for Sundhed i et skriftligt svar til KNR.

- Jeg er af vaccinationsholdet blevet gjort opmærksom på, at der har været fremmøde af borgere, som ikke tilhørte målgruppen, og at flere ventede i flere timer ved skolen, siger departementschef Aka Olesen om fremmødet i vaccinekøen i tirsdags.

- Ud fra den sundhedsfaglige viden, der er i dag, udgør alder den største risikofaktor ved smitte. På den baggrund er der udarbejdet en plan for vaccinationer, som imødekommer den gruppe af borgere.

- Alle borgere i landet vil få tilbud om vacciner i prioriteret rækkefølge.

I næste uge bliver folk fra 50-53 år tilbudt i vaccine i Nuuk - og så er alle over 50 blevet tilbudt skud i armen i hovedstaden.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt