Coronaregel er droppet: Nu kan krydstogtturister igen komme til Grønland uden bøvl

I år har 370 krydstogtskibe meldt deres ankomst – men om det kunne lade sig gøre i virkeligheden, var usikkert.
Kirsten Fencker, der er naalakkersuisoq for sundhed, Pele Broberg, som er naalakkersuisoq for erhverv og landslæge Henrik L. Hansen. Foto © : Andreas Poulsen/KNR
Skrevet af Christine Hyldal
23. februar 2022 13:28

Der er godt nyt til krydstogtturister, der gerne vil til Grønland. 

Det er netop kommet frem på et pressemøde, hvor Kirsten Fencker, der er naalakkersuisoq for sundhed, Pele Broberg, der er naalakkersuisoq for erhverv, og landslæge Henrik L. Hansen har holdt.

Coronareglerne har i de sidste to år lydt, at et krydstogtsskib ikke må lægge til her i landet, hvis det har været i andre lande i to uger før ankomst til Grønland.

I år har 370 krydstogtskibe meldt deres ankomst – men om det kunne lade sig gøre i virkeligheden, var dog usikkert.

Men fra 2. marts er reglen droppet. Det er om en uge. 

- Der er kun ét krav: De, der ikke bor i Grønland, skal have bevis for at være færdigvaccineret foreløbig frem til 2. juni, siger Pele Broberg, der er naalakkersuisoq for erhverv (Naleraq).

Det vil sige, at krydstogtturister skal være i besiddelse af coronapas for at få adgang til de grønlandske klipper.  

Protest fra GE og opposition

Usikkerheden for krydstogtturisternes sommerbesøg i Grønland fik i sidste uge Grønlands Erhverv til at protestere – og det samme gjorde Demokraatit og Siumut.

Reglen om ikke at kunne komme til Grønland med krydstogtskib, hvis skibet havde været i andre lande i 14 dage før, trådte i kraft den 21. juli 2020. Dengang var Demokraatit og Siumut i koalition sammen.

Og den regel er altså en af de sidste, som stadig er i coronaregelbogen. I denne måned er de øvrige coronarestriktioner også blevet droppet: Vi skal ikke længere vise coronapas, mundbindene er smidt i skraldespanden, og restauranter og barer må igen lukke alle de gæster ind, som de har plads til.

Både PCR-test og Sumut-blanket er også droppet ved check in i Kastrup Lufthavn. Man skal dog være færdigvaccineret for at stige ombord på flyet, hvis ikke man har adresse i Grønland. Og det er den samme regel, som fra i næste uge også gælder for dem, der er rejser ind i Grønland med skib.

Blodpropper ombord

Derudover blev de kommunale forbud mod salg af alkohol droppet i de tre kommuner, hvor det stadig gjaldt. 

Så hvorfor bliver der først lempet for krydstogtturister nu?

- Vi har tidligere undladt det, fordi vi var bange for, at vores sundhedssystem ikke kunne bære det, hvis der brød smitte ud fra et krydstogtskib. Men nu er der så få smittede, siger Kirsten Fencker (Naleraq), der er naalakkersuisoq for sundhed.

Kan sundhedssystemet klare det nu?

- De fleste gange vil turistoperatøren kræve, at folk er vaccinerede ombord, siger landslæge Henrik L. Hansen. 

Derudover har skibene tit læger ombord. 

- Det er gennemsnitligt ældre menensker, der er ombord på krydstogtskibeme. De får blodpropper og andet ombord. Men vores vurdering er, at corona ikke lægger så meget til, at vi ikke kan håndterere det i sundhedssystemet, siger han.