COP15 rækker ikke

138 landes underskrifter efter COP15 er ikke nok til at holde den globale opvarmning under 2 grader, advarer FN's tidligere klimachef.
04. april 2010 16:28

111 lande har nu skrevet under på københavner-erklæringen fra FN's Klimatopmøde i december, COP15. Blandt underskriverne er USA, Kina, Rusland og Indien, oplyser Ritzaus Bureau.

Hvis hvert enkelt af EU's 27 medlemslande tælles med individuelt i stedet for som en hel blok, kommer antallet af underskriver op på i alt 138 lande.

Alligevel er FN's afgående klimachef Yvo de Boer langt fra begejstret. De offentliggjorte løfter om nedbringelse af drivhusgasser er ikke nok til at nå målet om, at de globale temperaturer ikke må stige med 2 grader i forhold til præindustrielt niveau, advarer han:

- Det er tydeligt, at forpligtelserne, der er kommet på bordet, er et vigtigt skridt frem mod målet om at begrænse udledningen, men de er ikke i sig selv nok til at holde den globale opvarmning under 2 grader, lyder det fra Yvo de Boer.

Heller ikke verdensnaturfonden WWF's klimakoordinator John Nordbo er imponeret. Det eneste, han er tilfreds med, er, at de sidste tumultariske dage under COP15 ikke splittede landene mere:

- Vi har jo hørt, at flere af de afrikanske lande er blevet mere eller mindre presset til at skrive under, hvis de vil have del i bistanden, siger John Nordbo.

Københavnererklæringen lover udviklingslandene omkring 55 milliarder kroner om året i den såkaldte hurtige klimahjælp fra 2010 til 2012. I 2020 skal beløbet være nået op på mindst 550 milliarder kroner om året.