CO2 kvoter til Grønland forbigået

Som ethvert andet 3. land udenfor EU har Grønland haft mulighed for at søge om gratis CO2 kvoter til brug for fremtidens industri udvikling, men ingen har gjort det.
Skrevet af Else Løvstrøm
29. juni 2009 16:41

Radioavisen spurgte klimaminister Connie Hedegaard om hvorfor der ikke er nogen der har søgt for Grønland, og hun svarer: ”Det ved jeg ikke og jeg skal tale med Kuupik Kleist i morgen, og der vil vi tage hul på en forhåbentlig lang og god dialog over de kommende måneder om hvordan vi håndterer Grønlands særlige udfordringer”.

Danmark har fået tildelt 2,2 millioner tons CO2 kvoter, for at dække olie og gasudvindingen i Nordsøen. Derfor er det ikke svært at forestille sig, at Danmark ikke vil give Grønland noget. Hvis Alcoa skal realiseres har vi brug for 612.000 tons CO2 kvoter om året og olieefterforskningen vil kræve mindst 2 millioner tons CO2 kvoter. Derfor spurgte vi Connie Hedegaard om det er realistisk at Danmark giver noget til Grønland.

- Der er mange måder at løse det her på, og jeg vil ikke stå og forhandle via KNR med al respekt, nu sætter jeg mig ned sammen med Landsstyreformand Kuupik Kleist. Connie Hedegaard er dog sikker på at de i løbet af efteråret finder en god løsning, bade set fra Grønlands synspunkt og set fra dansk synspunkt.

Connie Hedegaard har samlet 32 ministre fra hele verden i Ilulissat fra i morgen tirsdag til og med fredag.