Cheflæge bakker op om kovending i Maniitsoq-sag

Da Maniitsoq-borgere i fredags gik på gaden for at protestere imod lukningen af byens fødestue, lød ledende regionslæge Ove Rosing Olsens nye forklaring, at lukningen kun var midlertidig, og at det andet var en misforståelse. Den forklaring bakker fungerende cheflæge, Kent Kleinschmidt, i dag op.
16. april 2012 12:12

Hvis det lykkes at rekruttere det nødvendige personale, genåbner fødestuen efter nytår, kan den fungerende cheflæge nu oplyse.

- Jeg tror nogen har tolket det, som Ove Rosing Olsen har meldt ud, som værende permanent. Vi har på intet tidspunkt været informeret om at noget lukkede permanent, forsikrer cheflæge Kent Kleinschmidt.

Den besked, som Sundhedsledelsen modtog fra Ove Rosing Olsen, var, at lukningen kun gælder frem til nytår.

- Men hvorfor blev det så ikke bare meldt ud fra starten, så havde man måske undgået al balladen?

- Jamen det er fuldstændig korrekt. Og Ove Rosing Olsen siger også i sin korrespondance med os, at han skulle have sat dato på, så man ikke var i tvivl om, at dette her var midlertidigt, siger Kent Kleinschmidt.

Hvor godt mener han, at Ove Rosing Olsen har håndteret sagen?

- Lad os sige, at den kunne have været klaret noget bedre, lyder bedømmelsen fra den fungerende cheflæge.

Både jordemoderen og narkosesygeplejersken i Maniitsoq rejser fra byen netop den 1. maj. Fra den dato lukker fødestuen altså midlertidigt, og den kan først åbne igen, når og hvis det nødvendige personale kommer til rådighed, understreger Kleinschmidt:

- Det kan jo kun ændres ved, at vi har de personer, der skal være. Og lige nu har man jo ikke engang annonceret efter en narkosesygeplejerske og en jordemoder, og man har ikke en læge, der kan tage sig af de komplikationer, der kan opstå.

- Men hvorfor i alverden har man ikke annonceret efter i det mindste en narkosesygeplejerske og en jordemoder? Man vidste jo godt, at de ville rejse.

- Der bliver du nødt til at spørge Ove Rosing Olsen, svarer den fungerende cheflæge.

Ove Rosing Olsen har også begrundet beslutningen om at lukke fødestuen med, at Maniitsoq ikke har lægepersonale, der kan tage hånd om evt. fødselskomplikationer, og at Maniitsoq derfor ikke tage ansvar for patienternes sikkerhed.

- Genåbner fødestuen først, når de er tilstede?

- Helt klart.

- Du kan altså godt garantere, at de stillinger bliver opslået?

- Ja. Altså vi har fået på tryk, at de bliver opslået nu af de vanlige kanaler med vores personaleafdeling, så jeg forventer at se det her en af de nærmeste dage, siger Kent Kleinschmidt.

Men betyder det så også, at borgerne i Maniitsoq kan forvente at byens fødestue forbliver åben, når og hvis den genåbner?

- Det kan man jo ikke sige. Det afhænger af situationerne og den bemanding, vi kan lave.

- Så du vil altså ikke svare på, om man kan regne med, at fødestuen i Maniitsoq forbliver åben fremover?

- Altså...der er ingen her og nu-planer. Der er ingen, der har sat noget på tryk om, at Maniitsoq skal lukkes som fødestue. Så længe vi kan rekruttere, så skal vi rekruttere. Det er det bedste, det billigste og det, folk vil have, lyder det fra fungerende cheflæge, Kent Kleinschmidt.