Centralisering redder børn

200 kvinder føder hvert år væk fra deres hjemby. Det har dog vist sig som en rigtigt god løsning, oplyser Naalakkersuisut.
Foto © : KNR
07. december 2015 12:17

Færre børn dør i forbindelse med fødslen end tidligere. Det er den fordel, som naalakkersuisoq for sundhed Doris Jakobsen lægger vægt på i sit svar til partifællen Suka K. Frederiksen.

Suka K. Frederiksen gør det i et paragraf 37 spørgsmål klart, at det kan have store konsekvenser for familier, når de forlader deres hjemby for at føde på et regionshospital.

Derfor vil hun høre om det nu også har beviselige fordele, at sende kvinderne til de større mere specialiserede hospitaler.

- Fordelen ved at centralisere fødsler i regionale sygehuse og Dronning Ingrids Hospital er, at det nedbringer antallet af dødfødte samt levendefødte, der dør inden for den første leveuge, lyder forklaringen fra Doris Jakobsen.

Naalakkersuisoq for Sundhed gør det i sit svar klart, at det i dag er en sundhedsfaglig kendsgerning, at jo flere fødsler man betjener eller operationer man foretager, desto bedre er kvaliteten af det arbejde, man varetager.

 

200 kvinder føder i fremmede by

Hun fortæller, at der årligt er cirka 200 gravide kvinder, som forlader deres hjemby, for at føde på et mere specialiseret sygehus.

Resultatet udebliver dog heller ikke. Selvstyret indførte fra 2002 nye retningslinjer, som blandt andet betød, at der skal være minimum antal fagpersoner til stede i tilfælde af at noget går galt.

Siden er børnedødeligheden faldet fra omkring 20 per 1000 fødte ved årtusindskiftet til 13,7 promiller ved den seneste opgørelse fra 2011-13.

 

Naalakkersuisut ikke i tvivl

Fremgangen er dog ikke gratis, således koster det årligt cirka fem millioner for sundhedsvæsnet at sende de 200 gravide til større sygehuse.

Doris Jakobesen gør det dog klart, at på trods af udgifterne og kvindernes besvær med at forlade hjembyen, så er det vigtigste at nedbringe børnedødeligheden i Grønland. Derfor er der ingen planer om en decentralisering, svarer hun.