To centimeter tættere på himlen hvert året

Amerikanske forskere er kommet frem til, at Grønland stiger 2 centimeter om året. Og om 15 år kan det være helt op til 4 centimeter årligt, hvis isen fortsætter med at smelte.
Skrevet af Rune Langhoff
22. maj 2010 15:27

Jorden under os bevæger sig. Og endda ganske meget, mener amerikanske forskere - og lige i øjeblikket går det kun én vej - og det er op.

Hvert år hæver de grønlandske fjelde sig såleded omkring 2 centimeter opad, og i år 2025 vil jorden hæve sig med over 4 centimeter om året, forudsiger forskerne.

Det sker, fordi indlandsisen smelter og dermed ikke længere presser grundfjeldet nedad.

Det er konklusionerne i ny forskning fra University of Miami, der er blevet offentliggjort i det videnskabelig magasin Nature GeoScience.

Forskerne er kommet frem til resultatet ved hjælp af GPS'er placeret på de grønlandske kyststrækninger, og deres arbejde viser, at Grønland for alvor begyndte at hæve sig i midten af 90'erne.

- Det er overraskende - og lidt foruroligende - at isen smelter så hurtigt, at vi rent faktisk kan måle det ved, at landet stiger, siger professor Tim Dixon, der er en af forskerne bag undersøgelsen til CBC News.