Canadiske sprog i fare

I Canada findes der stadigt omkring 60 oprindelige folks sprog. Mange af dem er dog i fare for at uddø.
12. juli 2015 12:27

Det bliver stadigt mere vigtigt at redde vore sprog, siger Perry Bellegarde. Canadas øverste høvding ved det årlige møde af alle Canadas indianerhøvdinge, som netop er afsluttet i Montreal.

Der findes endnu omkring 60 forskellige oprindelige folks sprog i Canada. Men flere af  dem tales i dag kun af  6-7 ældre personer, og når de dør, ja så dør sprogene også.

- Det må ikke ske, siger Bellegarde.

 

Kun tre vil overleve

I det nutidige Canada er der kun tre ud af disse 60 sprog, som man regner med vil overleve, hvis der ikke bliver gjort en stor indsats. Det er de to indianersprog, Cree og Mohawk, som bliver talt af mange og så er det Inuit sproget Inuktitut, som er meget robust, og som der undervises i på mange skoler.

Perry Bellegarde fortæller videre at AFN, sammenslutningen af Canadas indianere, vil bede den canadiske regering om at gøre alle 60 sprog til officielle sprog i Canada og oprette et oprindelige folks sprogdirektorat ved regeringen. 

- Vi er godt klare over, at det vil blive dyrt, men det er noget der bliver mere og mere presserende for hver dag der går, for vore sprog er grundlaget på vores kultur og identitet, sige Perry Bellegarde.