Canadiske inuitter installerer sensorer på isen

Ny teknologi skal gøre det sikkert at leve på isen igen. I Canada er to pilotprojekter sat i gang.
Isen kan være tynd og usikker Foto © : Flickr
Skrevet af Kenneth Elkjær
03. september 2016 08:53

Inuit-samfund i nordlige dele af Canada har sammen med forskere installeret sensorer direkte i isen, der i perioder er så tynd på grund af klimaforandringer, at den er usikker at færdes på for de lokale borgere, jægere og fangere.

Men med to nye pilotprojekter i de to arktiske samfund Nain og Pond Inlet kan livet på isen forhåbentlig blive mere sikkert. Det skriver Vice.com.

Opfindelsen, der hedder Smartice, er en sensor, der kan registrere isens tykkelse. Sensorerne kan eksempelvis sættes i en bøje, der bliver placeret direkte i isen. Men sensorerne kan også sættes direkte på en snescooter eller en slæde, der kører over isen.  

På den måde kan forskere og de lokale borgere se, om det er for farligt, inden de bevæger sig ud på isen, der igennem århundreder har været brugt af inuitter til fangst, jagt og transport i det nordlige Canada

Og behovet er stort. I en undersøgelse foretaget i Nunatsiavut-regionen efter en våd og usædvanlig varm vinter i 2010, svarede en ud af 12, at de havde oplevet at falde igennem isen. To ud af tre frygtede, at det ville ske for dem.

Forskerne håber, Smartice med tiden også vil brede sig til andre områder, hvor isen er påvirket af klimaforandringer. De planlægger også at udvikle en app til smartphones, så det er muligt at advare, hvis isens tykkelse bliver for farlig at begive sig ud på.