Canadiske Inuit Mindes Nelson Mandela

Ligesom folk så mange andre steder i verden mindes de canadiske inuit også Nelson Mandela.
09. december 2013 07:18

Nelson Mandela er en af de meget få, som er blevet udnævnt til æresborger i Canada, og han har altid haft en særlig plads i canadieres hjerter.

 Blot få måneder efter at han var blevet løsladt fra fængsel, kom han til Iqaliut den 1. juli 1990. Flyvemaskinen mellemlandede for at tanke, men det rygtes lynhurtigt i Iqaluit, at Mandela var der, og selv om det var midt om natten, kom mange inuit for at sige velkommen til ham. Selv skrev han senere i sin autobiografi, at han aldrig før havde mødt Inuit og aldrig troede, at han ville komme til det. Han var forbavset over, hvor lille verden var blevet, og at de kendte til ham.

Terry Audla, præsident for den nationale inuitorganisation, udtalte i går, at Mandela lærte os, Inuit, at forlange vore rettigheder. Og lige så vigtigt han lærte os, hvad det at tilgive.

Mandelas ord om forsoning har været en inspiration for Inuit, nu da vi selv er midt i en  sandheds- , tilgivelses-  og forsoningsproces, siger Terry Audla.

Jeg takker ham for hans inderlighed og hans engagement, udtaler Cathy Towtongie, præsident for Nunavut Tunngavik.

Nelson Mandela mødets med en Inuitdelegation i Johannesburg i 2000 ved forhandlinger vedrørende miljøforurening. Sheila Watt-Cloutier, den daværende præsident for ICC, udtaler, at Mandelas lederstil fandt genklang hos inuit, fordi vi også respekterer vore ældres visdom på samme måde, siger Sheile Watt-Cloutier.