Canadisk debat om oliespild under arktisk is

Oliekatastrofen i den mexicanske bugt rejser nu et nyt spørgsmål, for hvad sker der, hvis olien siver ud under isen? Det blev debatteret under en høring i Canada i går
14. maj 2010 09:01

På grund af oliekatastrofen i den mexikanske bugt, ville det canadiske regerings udvalg for ressourcer, høre fra industriledere og chefen for BP olieselskab i Canada ved en høring torsdag i Ottawa. Chefen for BP olieselskabet, Anne Drinkwater, såvel som en række andre eksperter var således blevet indkaldt til at mødes med udvalget.

Parlamentsmedlem Larry Bagnell, fra Yukon territoriet, spurgte eksperterne om de vidste hvad er vil ske hvis der bliver boret i de arktiske egne og der en oliespilds katastrofe under isen.

Men ingen af de inviterede eksperter ved høringen, heriblandt som sagt Anne Drinkwater, BPs chef i Canada, ingen af dem kunne eller ville svare på spørgmålet om hvad der kan ske hvis der er et oliesplid hvor der er is.

Reglerne i Canada, for at få tilladelse til at bore er strengene end i USA. I Canada, skal der, ved siden af hovedborehullet, bores et ekstra borehul, som kan tage noget af presset vis der sker en ulykke. BP Canada havde netopt ansøgt udvalget om at blive undtaget fra denne regel fordi bore sæsonen i de arktiske egne er så kort og det er dyrt og svært at bore dette ekstra bore hul.

Raymond Ningeocheak fra Nunavut Tungavik som var med til høringerne udtalte bagefter til CBC Nyheder at han da er ligeglad med om der var svært og dyrt, vi inuit vil have meget strenge regler for at undgå alle muligheder for et oliesplid. Det er virkeligt vigtigt at vi får stærke regler saa at en sådan katastrofe ikke sker nordpå, sagde han.

Sagen er nu blevet rejst i det canadiske parlament af et af oppositions partierne.