Canadierne styrer Nanook

Operation Nanook hedder den store årlige militærøvelse i Canadas arktiske egne som er startet i denne uge og kører frem til den 26. august.
Skrevet af Karsten Sommer
10. august 2012 09:17

Canadas arktiske militærøvelser finder sted hver sommer. Det er dels for at styrke Canadas suverænitet i de arktiske egne og for at styrke beredskabet, hvis der sker uheld såsom et olieudslip eller en fly-ulykke.

Det var netop hvad der skete sidste sommer hvor et passagerfly faldt ned, tæt ved øvelseshovedkvarteret i Resolute Bay, hvor det lykkedes soldaterne at redde mange mennesker ved hurtig indsats.

Og med den almindelige udvikling i verden skal tropperne også øves i at beskytte landets sikkerhed, hvis der nogensinde kommer et terrorist angreb mod de arktiske egne.

Canadas udenrigsminister,  Peter Mackay, siger at årets øvelse er den største nogensinde.  I alt er der 1.250 militærpersoner med til land, vands og i luften.

Øvelserne koncenterer sig om det vestlige arktis hvor der er bygget en midlertidig base i Inuvik, nær Beaufort havet. 

Grønland spiller også en lille rolle i Operation Nanook, men i en noget amputeret form, i forhold til hvad der var planlagt, fortæller chefen for operationsafdelingen ved Grønlands Kommando, Michael Hjorth.

Inspektionsskibet Triton skulle sammen med den canadiske fregat St. Johns være sejlet på fælles øvelse i grønlandsk farvand i denne uge. Men et maskinnedbrud på St. Johns har gjort at fregatten i stedet måtte søge havn i Halifax for reperation.

- Men nu er St.Johns i orden igen, og ankommer til Nuuk på søndag, hvor den så i næste uge vil tage på et par dages øvelsessejlads sammen med danske Triton, fortæller Michael Hjort.