Canadas regering proriterer Arktis højt

Canadas har en række nye initiativer klar i de arktiske egne. Fra at være et fjernt nordligt område, som ikke blev prioriteret i Canadas statslige budgetter, er billedet nu vendt - nu får Arktis masser af opmærksomhed.
Skrevet af Karsten Sommer
06. august 2009 12:54

Canadas konservative regering er yderst ivrig efter at stadfæste Canadas suverænitet i de arktiske egne.Der er mange grunde hertil, USA mener at de har rettigheder til farvande som Canade mener er canadiske, Rusland menes at komme for nær nordpolen og de omliggende farvande, Danmark er intersseret i Hans’ ø.

Før var det jo tildels teoretisk men nu har klimaforandringen lavet en ny realitet….der kan sejles igennem nordvestpassagen, en meget stor procentdel af verdens ikke-udnyttede olie og naturgas resourcer ligger her og nu er de tilgængelige. De forskellige lande vil alle gerne have deres del.

Så Canada vil beskytte sine arktiske egne. Som et led i Canadas arktiske strategi kommer Statminister Stephen Harper, samme med sine ministre, på en 5 dages tur til Nunavut, Yukon og Nordvest territorierne…fra den 17-21 august. Det er et diplomatisk initiativ for at vise at dette er vigtige dele af Canada. Der vil endda blive afholdt et regeringsmøde i Iqaluit.

Samtidigt investerer regeringen i praktiske initiativer. Der vil blive bygget en stor ny isbryder til tre og en halv milliard kroner og der skal bygges seks mindre patrujle skibe der kan sejle igennem et-års is og som vil overvåge de arktiske egne. Desuden vil der blive bygget en ny havn eller havne i de arktiske egne, noget man forventer statsminister Harper vil annocere på sin tur. Som statsministeren siger: if you don’t use it, you lose it…..hvis vi ikke bruger disse egne kan vi miste dem.