Canada lukker havne for grønlandske rejefiskere

Rejefiskere må fra mandag finde andre havne end i Canada at lande deres fangster i. Lukningen sker med påstand om, at Grønland og Færøerne nægter at efterleve kvoterne fastsat af Nafo.
14. februar 2010 12:32

Canada lukker i morgen sine havne for grønlandske rejefiskere på grund af påstande om overfiskeri. Allerede den 5. februar varslede Canadas fiskeriministerium, at det ville ske, hvis ikke der blev fundet en løsning på striden om størrelsen på de grønlandske og færøske rejefiskeres kvote.

Det er tilsyneladende ikke lykkedes: Fra mandag bliver havnene lukket, oplyser Canadas fiskeriminister Gail Shea til den canadiske tv-station CBC: - Vi har i adskillige år forsøgt at løse denne sag, men det har været forgæves, siger hun.

Ifølge CBC har Danmark på vegne af Grønland og Færøerne ensidigt sat en kvote for grønlandske og færøske rejefiskere, der er ti gange større end de kvoteaftaler, som er fastsat af den Nordatlantiske Fiskeriorganisation, Nafo.

Nafo har sat kvoten til 334 tons, men Danmark har på vegne af Grønland og Færøerne sat en kvote for grønlandske og færøske fiskere på 3101 tons, skriver CBC.

Canada har før lukket sine havne for grønlandske og færøske rejefiskere. Det skete i december 2004, men havnene blev genåbnet i 2008 for at vise god vilje, som Gail Shea formulerer det.

Hun er dog parat til at mødes med kolleger fra Grønland og Færøerne for at drøfte sagen.