Canada fremlægger plan for ren vækst

Canada har fremlagt en ny national plan til at bekæmpe klimaforandring og sikre ren vækst.
Justin Trudeau Canadas premierminister Foto © : © Office of the Prime Minister (2015)
11. december 2016 16:56
Versionist Jaaku Lyberth

Ved et møde I Ottawa fredag har premierminister Trudeau i samarbejde med landets ti førsteministre, de tre territoriale ledere samt oprindelige folks ledere udformet en ny national plan til at bekæmpe klimaforandring og sikre ren vækst.

Som en del af den nationale plan kom premierminister Trudeau og Natan Obed, præsident for Inuit Tapiriit Kanatami, med en fælles erklæring om fremtidens samarbejde mellem Inuit og den canadiske regering.

De udtalte, at vi vedkender, at Inuit Nunangat omfatter nogle af de mest sårbare områder for klimaforandring, at Inuit Nunangat udgør 35 procent af Canadas landområder og 50 procent af vore kyster. Derfor er Inuit Nunangat en meget betydningsfuld del af vor nationale plan.

Samarbejdet skal bygge på Inuit-viden

I dag er vi blevet enige om at forsikre, at Inuit er lige og betydningsfulde partnere i kampen mod klimaforandring og arbejdet for at opnå en ren vækst.

Dette samarbejde vil bygge på Inuits viden og vil respektere de rettigheder, som er bekræftet i FNs Erklæring om oprindelige folks rettigheder.

Premierminister Trudeau og Natan Obed udtalte videre, at for at dette vil blive til en realitet, bliver der oprettet et udvalg på højeste niveau for at sikre, at regionale Inuit organisationers meninger og Inuit viden er inkluderet i planen. Udvalget vil holde dets første møde I 2017.

Den fælles erklæring sluttede med, at premierminister Trudeau takkede Canadas Inuit for den lederrolle, de har spillet i hele klimaforandrings arbejdet.