Canada fejrer Inuit

Det er oprindelige folks dag i Canada og den bliver fejret over hele landet
22. juni 2013 11:46

Samtidigt med Grønlands nationaldag, holder de canadiske oprindelige folk deres nationaldage nu i weekenden. Det er nu ti år siden at den canadiske regering erklærede den 21. juni  som den nationale oprindelige folks dag… for, som regeringen sagde, at hædre og fejre Inuit, indianere og Métis… og dermed anerkende, hvad de betyder for Canada.

Officielt er det den 21. juni, men I år bliver der festet hele weekenden.

Der bliver afholdt festligheder I de fleste bygder, landsbyer og byer hvor Inuit, indianere og métis bor.

Der er særlig store festligheder i hovedstaden, Ottawa. Her afholdes der et nationalt pow-wow med indianere fra hele landet der optræder med  deres tradionelle trommedanse og sange, klædt I de smukkeste dragter.

Der afholdes ogsaa en helt moderne pop og rock koncert med de bedste oprindelieg folks musikere, blandt andet inuit stjernen Lucie Idlout fra Nunavut.

En af de mest opsigtsvækkende indslag i festlighederne er en udstilling lavet af den nationale oprindelige folks kvinde organisation. Udstillingen hedder, Canada’s Faceless Dolls ….de ansigtsløse kvinder og består af 600 dukker klædt som Inuit, indianere eller métis, dog uden ansigter.

De har hoveder men , som sagt, ingen ansigter for at symbolisere de mange oprindelige folks kvinder som er sporløst forsvunden og som forbliver anonyme…. ligesom dukkerne.