Cairn vil afskrække Greenpeace

Det skotske olieselskab slæber Greenpeace i retten i et forsøg på at sikre sig mod, at organisationen på et senere tidspunkt i sæsonen bremser boringerne. Politiet erkender at have svært ved at forhindre en ny aktion, men forudser at det vil virke præventivt, såfremt retten giver Cairn Energy medhold.
Foto © : Soluluyna Familia
Skrevet af Mads Fisker
02. juni 2011 16:49

Cairn Energy vil ifølge Greenpeace have en retskendelse, der vil give organisationen dagbøder på to millioner euro - omtrent 15 millioner kroner - hvis Greenpeace på et senere tidspunkt i sæsonen bremser boringerne.

Cairn Energy bekræfter, at man på mandag ved en hollandsk domstol vil forsøge at få en retskendelse, der kræver, at Greenpeace afstår fra nye aktioner. Men det er endnu ikke lykkedes at få det præcise krav oplyst fra olieselskabet.

Greenpeace-skibet Arctic Sunrise ligger lige nu tæt ved Cairn Energys boreskib Corcovado i havet vest for Nuuk.  Hos politiet følger man udviklingen tæt, men erkender, at man heller ikke i dette tilfælde kan stille noget op, sålænge Greenpeace befinder sig uden for den sikkerhedszone, der ifølge Grønlands Kommando allerede er etableret omkring boreskibet.

- Når man er uden for den sikkerhedszone på 500 meter, har Grønlands Politi ret begrænsede muligheder for at gribe ind over for noget som helst. Det er ligesom de spilleregler, vi må indstille os på, siger vicepolitimester Morten Nielsen.

Han erkender ligeledes, at den korte tid, det vil tage aktivister at nå ind nær boreskibet fra en position uden for sikkerhedszonen, begrænser mulighederne for at forhindre en ny aktion. Selv om politiet har ret til at håndhæve loven inden for sikkerhedszonen, må man nemlig afveje den fare, der kan være forbundet med at gribe ind, lyder det.

Men vicepolitimesteren forudser til gengæld, at Greenpeace vil være mindre tilbøjelige til at forsøge sig med en ny aktion, såfremt retten i Holland følger Cairn Energys krav om at stille organisationen millionbøder i udsigt.

- Det må vel være en rimelig forventning, at det vil have en vis præventiv effekt. Sidste års erfaringer fra England, hvor Greenpeace bandt sig fast på en ankerkæde til et skib, viser netop, at udsigten til en betydelig økonomisk kompensation havde en virkning, siger Morten Nielsen.

Pressemedarbejder hos Greenpeace Sune Scheller vil fra skibet Esperanza ikke kommentere eventuelle planer om at indlede endnu en aktion mod Cairn Energy. Men ifølge Sune Scheller vil det dog naturligt give anledning til overvejelse, hvis Cairn Energy får medhold i sit krav.

De to aktivister, som i aftes blev anholdt ved Leiv Eiriksson, er i øvrigt fortsat frihedsberøvede, og ifølge politiet ventes de fremstillet i retten i Nuuk i morgen.

Ligesom det var tilfældet sidste år forventer politiet, at udfaldet vil blive en udvisning fra Grønland med en bøde på omtrent 20.000 kroner i hånden for overtrædelse af husfredskrænkelse og forordningen om sikkerhedszonerne, oplyser vicepolitimester Morten Nielsen.