Cairn tæt på grønt lys til prøveboringer

Ja - lyder det fra naalakkersuisoq for råstoffer til sommerens prøveboringer. Nu venter svaret fra det samlede Naalakkersuisut.
Skrevet af mlk
11. juni 2010 08:55

Ove Karl Berthelsen har givet grønt lys til olieboringer. Han indstiller nu til Naalakkersuisut, at olieselskabet Cairn Energy får lov til at gennemføre de planlagte olieprøveboringer ved Disko her i sommer.

- Jeg har meddelt Naalakkersuisut, at jeg er positivt indstillet og anbefaler, at Naalakkersuisut på bagrrund af de høje sikkerhedskrav godkender projektet, siger Ove Karl Berthelsen, naalakkersuisoq for råstoffer til KNR.

Nu skal Naalakkersuisut læse 3 mapper med oplysninger om projektet, før de i næste uge kan komme med et endeligt svar. Men her vejer instillingen fra Ove Karl Berthelsen tungt.

Under Arktisk Råds møde i Ilulissat holdt den canadiske miljøminister Jim Prentice møde med Ove Karl Berthelsen og naalakkersuisoq for indenrigsanligggender Anthon Frederiksen, og her gav han udtryk for, at han ikke længere er nervøs ved olieprøveboringerne i Vestgrønland. Han har ellers tidligere udtrykt skepsis for de grønlandske prøveboringer.

- Canadierne har ikke været klar over, hvor høje krav til beredskabet, vi stiller. Vi har sat strengere krav end canadierne gjorde ved boringerne ud for New Foundland. Vi har derfor sat os for, at vi fremover vil samarbejde med Canada om at sætte de højeste sikkerhedskrav, siger Ove Karl Berthelsen.

Ifølge Berlingske Tidende er Cairns 2 chartrede fartøjer undersøgelsesskibet 'Nordica' og supplyskibet 'Vidar Viking' allerede ankommet til det sted i Baffinbugten, hvor prøveboringerne efter planen skal finde sted. De chartrede boreskibe 'Stena Forth' og 'Stena Don' samt 9 andre forsynings-og støtteskibe er på vej til Grønland.