Cairn må bore på endnu dybere hav

Det skotske selskab har fået grønt lys til at prøvebore ned til 600 meter under havoverfladen. Heller ikke disse prøveboringer sker på dybt hav, lyder det fra nalakkersuisoq for råstoffer.
17. august 2010 10:28

Mens Cairn Energys 2 første prøveboringer i havet vest for Disko er sket på ned til 3-400 meter under havoverfladen, kan de 2 nye af slagsen nå ned på 3-600 meters dybde.

Efter at selskabet fik tilladelse til de første prøveboringer, kritiserede miljøorganisationen Greenpeace disse for ifølge internationale standarder at foregå på dybt hav.

Selv om Cairn Energys nye boringer kan ske op til 200 meter dybere end de foregående, afviser naalakkersuisoq for råstoffer Ove Karl Berthelsen fortsat kritikken:

- En international norsk definition på en havdybdeboring ligger på 650 meters vanddybde. Så vi ligger stadigvæk under det, siger han.

Meget tyder på at Greenpeace-skibet Esperanza har kurs mod Grønland. Skibet er på en erklæret aktion om at udstille olieindustrien i de dele af verden, hvor der tages størst risici,

Eventuelle sikkerhedsforanstaltninger er et statsanliggende, og der er stadigvæk ikke fundet olie i Grønland, understreger formand for Naalakkersuisut Kuupik Kleist:

- Min vurdering er, at aktionen først og fremmest sker for at skabe opmærksomhed om organisationen selv. Det har vi jo set til hudløshed igennem mange år. Og jeg synes måske også, at man kunne begynde med at feje for egen dør.

Feje for egen dør. Hvad mener du med det?

- Her tænker jeg på Greenpeace Danmark. Danmark udvinder tonsvis af olie hver dag. Men dét er der ikke så meget opmærksomhed om, svarer Kuupik Kleist.

Naalakkersuisut har tidligere fastslået, at prøveboringerne skal stoppe tids nok til, at oprydningen efter et eventuelt olieudslip kan gennemføres, før havisen dækker overfladen.

Cairn Energys nye boringer skal være afsluttet inden udgangen af september. Og det er tids nok, lyder det fra Ove Karl Berthelsen:

- Vi har en tidshorisont fra slutningen af september til slutningen af november. Altså et 2 måneders interval før havisen for alvor sætter ind i området. Så vi regner med, at der er tid nok til det.

Med til forklaringen hører også, at Cairn Energys nye prøveboringer sker knapt så dybt under selve havbunden. Derfor skal selskabet bruge knap så mange boredage anden omgang, oplyser naalakkersuisoq for råstoffer.