Cairn får ikke lov at svine igen

Skotske Cairn Energy har udledt store mængder svært nedbrydelige kemikalier i det sårbare grønlandske havmiljø, men nu sætter danske miljørådgivere foden i døren.
23. maj 2012 06:42

Nationalt Center for Miljø og Energi - det tidligere Danmarks Miljøundersøgelser - vil have Cairn Energy til at finde bedre alternativer til svært nedbrydelige kemikalier, som selskabet udledte 160 ton af i det grønlandske havmiljø, under deres prøveboringer sidste år.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Det drejer sig om kemikaliet Ultrahib, der er i den såkaldte røde kategori på internationale lister over skadelige stoffer.

Mens samtlige olieplatforme i både den danske og norske del af Nordsøen i 2009 udledte lidt over 30 ton "røde" kemikalier, har skotterne under deres få olieboringer i 2011 udledt over 160 ton af stoffet i Grønland.

Sagen var allerede fremme sidste år, hvor Cairn ikke mente, at de var forpligtiget til at finde alternativer. Men dog imødekom et ønske om at undersøge mulighederne. Fra begge sider af Inatsisartut-salen blev der dengang udtrykt bekymring over den store udledning.

Siden har Cairn Energy udarbejdet en rapport om, hvordan man kan bringe udledningen ned. Men Nationalt Center for Miljø og Energi er absolut ikke tilfreds med konklusionerne, fremgår det af en aktindsigt, som Greenpeace har fået, og som KNR Radioavisen nu er i besiddelse af.

Med udtryk som »ikke acceptabelt« og »i strid med internationale beslutninger« afviser det tidligere DMU rapporten, og anbefaler at Cairn Energy laver en langt bedre plan for, hvordan Ultrahib-stoffet kan erstattes af mindre svært nedbrydelige alternativer.
                                                                                                                                                                                                                                                Råstofdirektoratet har - ifølge dagbladet Politiken - på den baggrund derfor nu pålagt olieselskabet et sådant krav. Og Cairn Energy er indstillet på at rette ind, oplyser Cairns Linda Bain.
                      
- Vi vil nu udvikle en ny plan, der lever op til alle de krav, Råstofdirektoratet og Danmarks Miljøundersøgelse har stillet til os, siger hun i dag til avisen.

Cairn forventer at starte prøveboringer igen her i landet i 2014.