Cairn Energy - portræt af et risikovilligt selskab

Cairn Energy er ifølge iagttagere et risikovilligt selskab, og dets historie er også kulørt. Direktørens venskaber inkluderer således en tidligere amerikansk præsident og en britisk premierminister.
Skrevet af Rune Langhoff
15. juni 2010 15:56

KNR tegner et portræt af selskabet, der kan ændre Grønlands fremtid.

Om ganske kort tid begynder det skotske olieselskab Cairn at bore efter olie ved Diskoøen.

Men hvad er det egentlig for et firma?

Cairn Energy blev grundlagt i 1981 og fylder altså tredive år i 2011. Grundlæggeren, Bill Gammell, der er venner med både George W. Bush og Tony Blair, er stadig øverste chef.

Inden han kastede sig over olieindustrien, var han en en habil rugby-spiller, der optrådte et par gange for det skotske landshold.

Gammell fik dog en hård start i olieindustrien, da selskabet investerede i en stribe oliefelter, der ikke var meget værd. Gennembruddet kom så endelig i midten af halvfemserne, da Cairn overtog et indisk oliefelt, der viste sig at være årets bedste fund.

I dag er Cairn Energy aktiv i Indien, Bangladesh og Nepal samt Albanien og Tunesien.

Næste år følger så Grønland, og selvom Cairn har erfaring med boring på havet, har firmaet hovedsagelig boret efter olie på land indtil videre.

Cairn Energy er dog et lilleputselskab i forhold til mange af de andre olieudvindere. BP - der for tiden kæmper med udslip i Den Mexicanske Golf og er et af verdens 6 største olieselskaber - omsatte sidste år for over 1400 milliarder kroner, mens Cairn omsatte for en tusindedel - altså cirka 1,4 milliard.

BP har til sammenligning indtil videre brugt omkring 8 milliarder kroner på katastrofen i Den Mexicanske Golf.

Men Cairn Energy er et selskab, der er villig til at tage risici. Af den prestigefyldte økonomimagasin Forbes er Cairn nemlig blevet kaldt en vildkat, fordi selskabet borer efter olie, hvor man ikke regner med at der er olie. Cairn Energys hovedsæde ligger i Edinburgh i Skotland.

KNR har i dag været i kontakt med Cairn Energy, men de ønsker endnu ikke at kommentere Naalakkersuisuts tilladelse.

I sidste års årsrapport fastslår Bill Gammell dog, at det vil kræve udholdenhed, store evner og held at finde olie ved Grønland.