Cairn Energy: Havis ingen hindring for olieboringer i Arktis

Sikkerhed var på dagsordenen, da Cairn Energys ledelse i dag var på besøg i Nuuk.
Skrevet af Rune Langhoff
22. juni 2010 16:01

Men hvis drømmen bliver til virkelighed og olien pumper op, ja så kan end ikke vinterens havis få Cairn Energy til at lukke for produktionen, fastslog ledelsen.

Naalakkersuisut godkendte i sidste uge selskabets olieprøveboringer vest for Disko-øen. Meget er naturligt stadigvæk gisninger, men hvis Cairn Enegy finder olie, er det planen, at det sorte guld pumpes op året rundt - uanset hvor meget is der er på havet. Det fastslår Cairn Energys juridiske og kommercielle direktør, Simon Thomson.

- Vi har udført konceptstudier på andre boreplatforme i Arktis, hvor havet om vinteren af dækket af is, men hvor de stadig pumper olie op året rundt, så på den baggrund håber vi også at kunne bore uafbrudt, hvis vi altså finder olie, siger Simon Thomson.

Samtidig løfter Cairn Energy også sløret for, hvorfor de i første omgang valgte at give sig i kast med de grønlandske farvande:

- Vilkårene var simpelthen rigtig attraktive, forklarer Simon Thomson:

Der er i Grønland en anerkendelse af, at farvandene her er uudforskede, når det kommer til olie. Dermed er der også en anerkendelse af, at selskaber skal lokkes hertil ved at gøre det økonomiske incitament stort nok til, at firmaet får noget ud af det. Det skal gøres på en måde, så der kan blive en gevinst for både selskabet og for landet, siger Simon Thomson.

For hvis ikke Cairn Energy på lang sigt kan have udsigt til en økonomisk gevinst, der modsvarer deres investering på tre milliarder kroner, ja så var de blevet væk, fastslår han.

Det har flere organisationer så faktisk ønsket at Cairn Energy gjorde. Altså blev væk. For selvom olieboringerne har bred opbakning i befolkningen og fra naalakkersuisut, har mange interesseorganisationer været skeptiske. Blandt andre KNAPK, Avataq og ICC.

Deres kritik køber Simon Thomson dog ikke:

- Alle har selvfølgelig ret til at have en mening, men jeg vil gerne fastslå, at CairnEnergy er her i Grønland, fordi vi blev inviteret af regeringen. Cairn Energy følger retningslinjer som de er blevet enige med regeringen om. Og Cairn Energy lever op til de højeste sikkerhedsstandarder inden for olieefterforskning. Sikkerhed har altid været det vigtigste i alt hvad vi gør, og sådan ønsker vi det skal fortsætte, siger Simon Thomson.