Cairn bekræfter: Vi borer ikke alene næste år

Cairn Energy gør nu klart, at man har brugt de penge på at lede efter olie her i Grønland, som man i første omgang har budgetteret med.
Skrevet af Mads Fisker
05. december 2011 11:43

Og som det blev antydet, da endnu en sæson i sidste uge sluttede uden et gennembrud i jagten, lyder det nu, at selskabet i hvert fald ikke på egen hånd kommer tilbage for at bore næste år.

- Vi vil ikke længere bære alle udgifter til fremtidige boringer på vores skuldre, men finde en måde at dele de udgifter med partnere, slår medlem af direktionen David Nisbet fra Cairn Energy fast over for KNR Radioavisen.

I sidste uge forlod selskabets boreplatform og boreskib grønlandsk farvand efter endnu en frugtesløs sæson uden et afgørende fund af olie eller gas.

Og efter de seneste to år at have brugt godt fem milliarder kroner understreger Cairn Energy altså nu, at jagten ikke vil fortsætte på de hidtidige vilkår.

- Vi havde planlagt at bruge et bestemt beløb på at lede efter olie her i Grønland, og det punkt er nu nået. Og vi sagde lige fra begyndelsen, at vi ville bruge omkring en millard dollars på ti boringer; nu har vi brugt godt en milliard på otte boringer. Vi har nået afslutningen af første fase og har fortsat tro på, at projektet på et tidspunkt vil blive en succes. Men hvad vi vil gøre er at sikre os, at vi har en partner ved vores side i den fremtidige jagt på olie og gas ud for Grønlands vestkyst, siger David Nisbet fra Cairn.

Han oplyser, at selskabet er i gang med konkrete diskussioner med andre af de internationale firmaer, som har uudnyttede efterforskningslicenser her i landet.

Men et mere konkret svar på, hvilket omfang næste års oliejagt så kan ventes at få, ønsker Cairn Energy ikke at give.

- Vi skal analysere den store mængde data, som vi har indsamlet igennem de sidste år. Og så vil vi sætte os ned og tage vores beslutning på baggrund af det. Vi vil fortsætte med at bore i Grønland, men spørgsmålet er altså, hvornår det bliver, siger direktionsmedlem David Nisbet.

Fra det skotske selskab udtrykker man i øvrigt stor forståelse for, at det for de mange hjemlige underleverandører har stor betydning, hvorvidt der vil blive boret efter olie eller blot gennemført de annoncerede seismiske undersøgelser i det kommende år. Og forsikrer altså, at man vil give klar besked inden for, hvad man betegner som en overskuelig fremtid.