Byhusene bliver til noget

Ilulissat, Sisimiut og Qaqortoq skal nok få de lovede byhuse, lyder det i dag fra Selvstyrets bygge- og anlægsafdeling.
22. juli 2011 15:45

Løftet kommer efter, at Demokraternes medlem af Qaasuitsuup Kommunalbestyrelse, Ane Lone Bagger forleden efterlyste en tidsplan for opførelsen af to planlagte byhuse med 24 lejligheder til Ilulissat, som selvstyret har stillet i udsigt.

Afdelingschef Olafur Nielsen siger, finansieringen, projekteringen og licitationen har været lidt af et forhindringsløb.

I første omgang var det meningen, at byggeriet af tre byhuse i Sisimiut, to i Ilulissat og et i Qaortoq skulle finansieres med en tredjedel fra Selvstyrets Boligselskab Illut, en tredjedel fra hver af de involverede kommuner og så endelig en tredjedel realkreditfinansiering.

Men kommunerne sprang i målet af økonomiske grunde. Og herefter blev det så aftalt, at Selvstyret skulle overtage to tredjedele af finansieringen.

Men så dukkede næste problem op. Der blev udarbejdet et projekt til de tre planlagte byhuse i Sisimiut.

Men det skulle vise sig, at projektet indebar så vanskelige byggetekniske løsninger, at håndværkerpriserne eksploderede og nåede op på mellem 19 og 24.000 kr. pr. kvadratmeter. Og det ville simpelhen give de kommende lejere i nybyggeriet ganske uoverskueligt høje husleje.

Derfor blev samtlige tilbud ved licitationen kasseret. Og derfor starter man nu forfra med nye projekter, der bliver sendt i totalentrepriser, så man opnår acceptable kvadratmeter priser, som ved et lignende nybyggeri i Nuuk, hvor kvadratmeterprisen - ifølge Olafur Nielsen -  blev holdt på 14.000 kr. pr. kvadratmeter. Altså langt under kvadratmeterpriserne ved licitationen i Sisimiut.

Men de lovede byggerier bliver til noget. Man regner med, at der kan holdes licitation over byggerierne i det tidligere efterår, hvor de interesserede håndværksfirmaer eller konsortier kan byde på alle byhusene eller enkelte af dem. Der bliver frit slag. Og når licitationen er holdt vil byggerier hurtigst muligt blive igangsat, lyder meldingen fra Selvstyrets boligafdeling.